

Υιοθετούμε ρητορικά την αποτροπή και εφαρμόζουμε το αντίθετο της αποτροπής, τον κατευνασμό, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στην εκδήλωση “Μεταπολίτευση 1974-2024 – 50 χρόνια Εξωτερική Πολιτική”, την οποία συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αφήμοντας ξεκάθαρες αιχμές ενάντια στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Υπήρξαν πολλές σχολές στην εξωτερική πολιτική: μια εθνοκεντρική, με εκφραστή τον Ανδρέα Παπανδρέου και εκείνη που έβλεπε την υπεράσπιση της Ελλάδας να περνά από τα χέρια των διεθνών θεσμών, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Κώστα Σημίτη. Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνέθετε αυτές τις δύο σχολές, αναζητούσε ρόλο για την Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα”, είπε ο κ. Σαμαράς.
“Μια τέτοια πολιτική ακολούθησε και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και, επιτρέψτε μου να το πω, και η δική μου”.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι, όταν ανέλαβε προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, είχε προσπαθήσει να “αφυπνίσει” τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. “Βρήκα τοίχο”, παραδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός.
“Στην Ουκρανία συμπληρώνονται τρία χρόνια πολέμου, το Ισραήλ πολεμάει σε δύο μέτωπα, στη Συρία χάος. Η Δύση ποτέ δεν ήταν τόσο διχασμένη”, είπε ακόμη ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.
“Το ζήτημα είναι να χτίζουμε συμμαχίες και να μην αναζητάς προστάτες. Όταν αναζητάς προστάτες, γίνεσαι βαρίδι και τελικά χάνεις τους συμμάχους σου.
“Απέναντι στην Τουρκία και την επιθετικότητά της, πρέπει να έχουμε αποτρεπτική πολιτική. Η αποτροπή είναι η επιλογή που έχει ο λιγότερο ισχυρός όταν δεν θέλει να υποταχθεί. Η αποτροπή απαιτεί πειστικότητα και αξιοπιστία”, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
“Η αποτροπή δεν φτάνει. Χρειάζονται και αληθινές συμμαχίες κατά του κοινού εχθρού. Η Τουρκία προχωρεί σε υπερεπέκταση, ανοίγοντας πολλά μέτωπα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαχειριστεί”.
“Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει νέο ρόλο για τον εαυτό της στην Ευρώπη και στη Δύση συνολικά, στον ενεργειακό εφοδιασμό, στην ενεργειακή αυτονομία της ηπείρου”, συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.
“Στη Συρία έπεσε ένα καθεστώς, άνοιξε όμως ο ασκός του Αιόλου. Κι εμείς πανηγυρίζουμε”, είπε ο κ. Σαμαράς, σε μια αιχμή για την κυβερνητική θέση για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
“Το κουρδικό έρχεται ορμητικά στο προσκήνιο”, συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σχετικά Νέα
Τ. Θεοδωρικάκος: Στόχος η ισχυρή παραγωγική ανάπτυξη με δημοσιονομική σταθερότητα
“Η ισχυρή ανάπτυξη με τη συμβολή όλων των πολιτών, δημιουργεί ισχυρά πλεονάσματα που αξιοποιούνται.
Κ.Τσουκαλάς: Χρειάζονται λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα όπως η έκπτωση του ενοικίου από το φορολογητέο εισόδημα
Την εκτίμηση ότι οι Έλληνες πολίτες πέρασαν το πιο ακριβό Πάσχα, κάτι το οποίο.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Ουσιαστικό βήμα προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη ο συνεδριακός τουρισμός
Το νεόδμητο συνεδριακό κέντρο του Theartemis Palace Hotel στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε πρόσφατα η υπουργός.
Σ.Παπασταύρου: Έρχονται άμεσα επιδοτήσεις για ΜμΕ
Τις προσεχείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο σε ενεργειακά όσο και χωροταξικά.