Α.Μπλίνκεν: Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνουν στο Αφγανιστάν

Δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να παραμείνουν στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην εξουσία, 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της άρνησής τους να παραδώσει τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε κάθε σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Καμπούλ και της πτώσης της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ το 1975, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ «επέτυχαν τους στόχους» του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Αποδώσαμε δικαιοσύνη σε σχέση με τον Μπιν Λάντεν πριν από 10 χρόνια».

«Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στο CNN.

«Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή και αυτή η αποστολή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε αυτήν την αποστολή».

Όμως, το να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν επ’ αόριστον «δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας», τόνισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική της Κίνας στον Ειρηνικό.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα άρεσε περισσότερο στους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας από το να μας δουν να εμπλακούμε στο Αφγανιστάν για 5, 10 ή 20 χρόνια επιπλέον», σημείωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα