Α.Φάουτσι: Τι λέει για τα εμβόλια και για την πανδημία στην Ελλάδα

Στην ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τη συζήτηση γύρω από τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς και στην πανδημία στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ αν ανησυχεί για πιθανές περενέργειες των εμβολίων, ο ειδικός σημείωσε: «Η ανησυχία μου είναι ελάχιστη. Και ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι οι δοκιμές που έγιναν στις ΗΠΑ με το mRNA της Pfizer και της Moderna έδειξαν πως είχαν 94 έως 95% αποτελεσματικότητα και η αντιδραστικότητα είναι ελάχιστη».

Πρόσθεσε πως «μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, υπάρχει κάποιος πόνος στο χέρι που διαρκεί περίπου 24 ώρες. Υπάρχει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα στη δεύτερη δόση. Εμφανίζεται μετά από 21 μέρες για της Pfizer και 28 για της Moderna. Μετά την χορήγηση της δεύτερη δόσης, υπάρχουν συμπτώματα κούρασης, πόνοι, ρίγη και ίσως λίγος πυρετός. Αυτό διαρκεί για τους περισσότερους περίπου 24 ώρες. Σε κάποιους μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, αλλά στην πλειοψηφία τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά από 24 ώρες».

Αναφορικά με το ποιο εμβόλιο θα έκανε ο ίδιος, το ρωσικό ή το κινέζικο, ο σύμβουλος του Αμερικανοού προέδρου είπε πως τα δεδομένα που γνωρίζει για το Sputnik-V είναι «αρκετά καλά».

«Δεν έχω αρκετή πληροφόρηση όσον αφορά το κινέζικο γιατί έχουν δυο ή τρία διαφορετικά εμβόλια. Οπότε δεν έχω παρακολουθήσει στενά την αποτελεσματικότητά τους, όμως τα δεδομένα του ρώσικου μοιάζουν αρκετά καλά», επεσήμανε.

Σχετικά, τέλος, με τον τουρισμό και το αν θα συμβούλευε έναν εμβολιασμένο Αμερικανό να έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ο κ. Φάουτσι τόνισε ότι αυτό θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στη χώρα μας:

«Ξέρετε, θα εξαρτιόταν από το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα. Θέλω να πω αν το επίπεδο μόλυνσης στην Ελλάδα μειωθεί αρκετά και ο Έλληνας εμβολιαστεί, ώστε να περιοριστούν οι εξάρσεις της μόλυνσης, νομίζω ότι σταδιακά τα ταξίδια θα ήταν επιτρεπτά και προτεινόμενα.

Επειδή όλοι θέλουν να επανέλθουν στο φυσιολογικό και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι ένα από τα πιο όμορφα μέρη να ταξιδέψει κανείς είναι η Ελλάδα. Πιστεύω λοιπόν ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να το κάνουν αυτό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα