Α.Χαρίτσης: Για εμάς στη Νέα Αριστερά ο αγώνας για το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα

Την ξεκάθαρη στάση της Νέας Αριστεράς που λέει “όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην κατάφωρη καταστρατήγηση του Συντάγματος” παρουσιάζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Χαρίτσης

Παράλληλα απευθύνεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη που σε συνέντευξή του Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών “πανεπιστημίων” εάν αυτά είναι “στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus και με έρευνα”.

Αναλυτικά η ανάρτηση Αλέξη Χαριτση στο Facebook:

Οι άνθρωποι του δημόσιου Πανεπιστήμιου, φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ακαδημαϊκοί, βγαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση του, συγκροτώντας ξανά ένα μαζικό κίνημα που φουντώνει.

Για εμάς στη Νέα Αριστερά ο αγώνας για το δημόσιο, αναβαθμισμένο, σύγχρονο Πανεπιστήμιο και για την προάσπιση του Συντάγματος είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Έχουμε δεσμευτεί να τον δώσουμε, μέσα και έξω από την Βουλή, με όλες μας τις δυνάμεις. Και αυτό θα κάνουμε.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο βρέθηκα στην Θεσσαλονίκη και συναντήθηκα με φοιτητές και φοιτήτριες, διδάσκοντες και διδάσκουσες του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Την περασμένη Τετάρτη είχαμε αντίστοιχη συνάντηση στην Πάτρα με τους ανθρώπους του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επισήμανα την ανάγκη να υπάρξει πρωτοβουλία συμπόρευσης με άλλες πολιτικές δυνάμεις για την υπεράσπιση του δημοσίου Πανεπιστήμιου. Δεν νοείται αυτή την ώρα, προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις να μην τοποθετούνται καθαρά.

Διάβασα με ενδιαφέρον την χθεσινή συνέντευξη του κύριου Ανδρουλάκη στην εφημερίδα “Καρφί”. Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικών “πανεπιστημίων” εάν αυτά είναι “στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus και με έρευνα”.

Πρόκειται πραγματικά για αυταπάτη να θεωρεί κανείς ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο μέσω franchising ξένων ιδρυμάτων και βαθμών εισαγωγής γύρω στο 8 ή 9 για τις Ιατρικές σχολές, θα ενισχύσει την έρευνα και θα διαμορφώσει υποδομές ανάλογες με τα “ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια”. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να δηλώνεις ότι στηρίζεις το δημόσιο πανεπιστήμιο και την ίδια στιγμή να ανοίγεις την πόρτα στην διάλυσή του, στο όνομα ενός εξωραϊσμένου αφηγήματος που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η Νέα Αριστερά δηλώνει ξεκάθαρα: Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην κατάφωρη καταστρατήγηση του Συντάγματος, ναι στην έμπρακτη στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Αναμένουμε από την προοδευτική αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο και όχι να δίνει διέξοδο συναίνεσης στην Δεξιά του κ. Μητσοτάκη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα