Aισιοδοξία στις Βρυξέλλες για συνολική λύση στο ελληνικό ζήτημα έως το τέλος του έτους

ATHENS, GREECE - JANUARY 23:  The national flag of Greece and the flag of the European Union fly above a government building ahead of the general election on Sunday on January 23, 2015 in Athens, Greece. According to the latest opinion polls, the left-wing Syriza party are poised to defeat Prime Minister Antonis Samaras' conservative New Democracy party in the election, which will take place on Sunday. European leaders fear that Greece could abandon the Euro, write off some of its national debt and put an end to the country's austerity by renegotiating the terms of its bailout if the radical Syriza party comes to power. Greece's potential withdrawal from the eurozone has become known as the 'Grexit'.  (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Προϋποθέσεις για συνολική συμφωνία εντός του μήνα πάνω στα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης και τις αναγκαίες ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους βλέπουν οι Βρυξέλλες, χωρίς να παραγνωρίζουν τις δυσκολίες που παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα πριν το τέλος του 2016, εφόσον όλες οι πλευρές έχουν τη βούληση για συμφωνία, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σήμερα, από τις Βρυξέλλες.

To Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα επικεντρωθεί, κυρίως, στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει «πολύ σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» και υπάρχει «κλίμα συνεργασίας». Ωστόσο, τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς ένας μικρός αριθμός θεμάτων παραμένει προς διευθέτηση. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι για το 2018 οι διαφορές είναι μικρές, ενώ αναφερόμενος στα εργασιακά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα δεν θα λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, αλλά σε ανώτερο επίπεδο. Αν παραμείνει μόνο ένα θέμα ανοιχτό ως τη Δευτέρα, το οποίο είναι «πολιτικά ευαίσθητο», «είμαι βέβαιος ότι θα συζητηθεί στο Eurogroup», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο πρόβλημα εκεί και είμαι αισιόδοξος ότι αν το θέλουν όλοι θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση εντός του 2016».

Εξάλλου, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για το ελληνικό χρέος έως το 2018. Ο ίδιος εξήγησε ότι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν νωρίτερα, πχ στις αρχές του 2017, και άλλα αργότερα και αυτό θα είναι, επίσης, ένα θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ο ίδιος παράγοντας της Ευρωζώνης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθούν τώρα, αφού αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ) και των ελληνικών Αρχών. Επίσης, υπενθύμισε ότι για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) χρειάζεται το staff level agreement, γιατί μόνο τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων.

Ερωτηθείς για τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών ως προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε «θα δούμε», καθώς όλοι εμπλέκονται σε αυτήν τη συζήτηση και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου, παρατήρησε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ευέλικτο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.

Τέλος, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παραβρεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα