Aντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για «κρυφά» μηνύματα του FBI κατά του Τραμπ

Μία νέα σειρά μηνυμάτων κινητού τηλεφώνου μεταξύ δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του FBI βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής για τα αρνητικά τους σχόλια κατά του Donald Trump την περίοδο που ήταν προεδρικός υποψήφιος, μεταδίδει το CNN.

Πρόκειται για περίπου 400 σελίδες που παραδόθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με επιστολή του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Ron Johnson.

Οι δύο αξιωματούχοι του FBI συμμετείχαν για μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα ερευνών του ειδικού ανακριτή Robert Mueller. Η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων αναμένεται ότι θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, καθώς οι πρώτοι καταγγέλλουν ότι κάποια από στα στελέχη του FBI, που είχαν συμμετοχή στις έρευνες για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, ήταν προκατειλημμένα κατά του Trump.

Σε επιστολή του προς τον διευθυντή του FBI Christopher Ray το Σάββατο, ο Johnson που προεδρεύει της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας στην Γερουσία χαρακτήρισε αρκετά από τα μηνύματα που είναι σχετικά με τους χειρισμούς του FBI στην υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Hillary Clinton ως αντικείμενο έρευνας από την επιτροπή.

Η Clinton την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ διαχειρίζονταν τα ηλεκτρονικά της μηνύματα όχι από τον διαμετακομιστή ασφάλειας του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αλλά από ιδιωτικό διαμετακομιστή, τον οποίο και είχε εγκαταστήσει στην οικία της στη Νέα Υόρκη.

Σε μία ανταλλαγή μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα η δικηγόρος του FBI Λίζα Πέιτζ χαρακτηρίζει ως «απίστευτο» το γεγονός της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ μεταξύ της Clinton και του Trump. Ο Peter Strzok που είχε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για τον ιδιωτικό διαμετακομιστή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Clinton , καθώς ήταν ο δεύτερος πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του FBI σε ζητήματα αντικατασκοπείας απάντησε:

«Τώρα η πίεση θ’ αρχίσει ν’ ασκείται πραγματικά για την ολοκλήρωση των ‘εξετάσεων στην μέση της χρονιάς..» Η έρευνα για την Clinton είχε χαρακτηριστεί ως «εξετάσεις στην μέση της χρονιάς» από τους πράκτορες του FBI.

Ο τρόπος δράσης του FBI στην αναφερόμενη παραπάνω έρευνα διερευνάται από την Επιτροπή Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, τουλάχιστον άλλες δύο επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι έρευνες αυτές διεξάγονται ανεξάρτητα η μία από την άλλη.

Η πρώτη ομάδα μηνυμάτων για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 περιελάμβανε 375 μηνύματα με επιθέσεις κατά Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών πολιτικών. Ωστόσο η απογοήτευση των δύο στελεχών για την προεδρική υποψηφιότητα του Trump αξιοποιήθηκε πολιτικά από τους Ρεπουμπλικάνους ως απόδειξη ότι η ομάδα έρευνας του Mueller ήταν προκατειλημμένη. Ο πρόεδρος Trump είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στον μήνα (The Wall Street Journal) ότι τα μηνύματα αυτά αποτελούν «προδοσία».

Παράλληλα ο Strzok ως ειδικός σε θέματα αντιτρομοκρατίας συμμετείχε και στην έναρξη της έρευνας του FBI για το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Trump και της Ρωσίας. Παράλληλα για μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα Mueller συμμετείχε και η Page.

Εκπρόσωποι του Strzok και της Pag αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα μηνύματα των κινητών τηλεφώνων που δημοσιοποιήθηκαν. Ωστόσο, κάποιο αξιωματούχοι που έχουν λάβει γνώση για την έρευνα του Strzok δήλωσαν στο CNN ότι ο ρόλος που είχε στην έρευνα για τον Trump και την Ρωσία δεν αντιστοιχεί σε όσα του αποδίδονται από όσους του ασκούν κριτική.

Ο Mueller ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για λογαριασμό του FBI μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή James Comey από τον Trump τον περασμένο Μάιο, ενώ διερευνά και το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης τόσο από τον πρόεδρο Trump όσο και από στελέχη του Λευκού Οίκου κι αναφορικά με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Michael Flynn.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα