Ανοικτό αφήνει ο Σουλτς το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση Μέρκελ

Ανοιχτό άφησε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κυβέρνηση υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι θα περιμένει την απόφαση των μελών του κόμματος όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU).

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σουλτς είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι ο ίδιος δεν θα αναλάμβανε υπουργείο με καγκελάριο την κυρία Μέρκελ, ωστόσο έχει αποφύγει να το επαναλάβει μετά τις εκλογές και κυρίως από την στιγμή που το SPD άρχισε να συζητά νέα συνεργασία με την Άγγελα Μέρκελ. Παρά την πίεση πολλών στελεχών του κόμματός του να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει υπουργός, αλλά θα αφοσιωθεί στην ανανέωση του κόμματος, ο Μάρτιν Σουλτς αφήνει ακόμη ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Εφόσον είναι επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, «πρέπει μετά να πείσω την βάση του SPD ότι ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Και όταν θα τα έχουμε συμφωνήσει όλα, τότε θα συζητήσουμε στο SPD για τα πρόσωπα. Τα μέλη θα αποφασίσουν εάν το SPD μπορεί να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό. Και τότε θα ξέρουμε ποιος μπορεί να μπει στην κυβέρνηση», απάντησε ο κ. Σουλτς ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD χθες βράδυ.

Έκκληση σε SPD και Μέρκελ για συμβιβασμούς

Εξάλλου, ο κ. Σουλτς κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να δείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμό όταν θα ψηφίσουν για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τη συντηρητική ένωση της καγκελαρίου.

Ο επικεφαλής του SPD υποσχέθηκε στα μέλη του κόμματός του ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση οποιασδήποτε απόφασης για έναν νέο, τετραετή «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» με τους συντηρητικούς, εξαρτώντας τόσο τη δική του όσο και τη σταδιοδρομία της Μέρκελ από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Πρέπει να πείσω τα 440.000 μέλη του κόμματος», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD προτού αναχωρήσει για τις συνομιλίες με τους συντηρητικούς ομολόγους του, και απηύθυνε μια προειδοποίηση και προς τον Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτη των συντηρητικών της Βαυαρίας.

«Οπωσδήποτε είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε. Αλλά αναμένουμε επίσης από τους συντηρητικούς να μετακινηθούν», είπε, προφανώς στην προσπάθεια να επισείσει την απειλή ενός βέτο από τα μέλη του κόμματος ώστε να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από ένα απρόθυμο συντηρητικό στρατόπεδο.

Ενόσω μιλούσε η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ είχαν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο προετοιμαζόμενοι για την άφιξη του Σουλτς, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τα δύο στρατόπεδα ευελπιστούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, κάτι που θα επιτρέψει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως το Πάσχα.

Τα μέλη του SPD δεν είναι ικανοποιημένα με το προσχέδιο συμφωνίας με τους συντηρητικούς, κυρίως όσον αφορά το θέμα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, όπου η ριζοσπαστική πτέρυγα της νεολαίας “Jusos” θέλει μια πιο γενναιόδωρη στάση από την πλευρά της Γερμανίας.

Σε μια ένδειξη ότι ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους συντηρητικούς ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός βέτο από τα μέλη του SPD στη συμφωνία, ένα υψηλόβαθμό στέλεχος των Βαυαρών συντηρητικών κάλεσε το SPD να καταθέσει προτάσεις για την οικογενειακή επανένωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό.

«Το κρίσιμο είναι να μην υπερβούμε το όριο των 180.000 έως 220.000 αφίξεων τον χρόνο», είπε ο Γιοάχιμ Χέρμαν, υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, σε μια συνέντευξη με την Passauer Neue Presse. Μέχρι τώρα οι συντηρητικοί της Βαυαρίας ήταν οι πιο ισχυροί αντίπαλοι του συμβιβασμού.

Σχετικά Νέα