Εκτός κάδρου η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από τον Ζάεφ

Την αισιοδοξία του ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα έρχονται πιο κοντά στην επίλυση της πολυετούς διαμάχης τους για το ζήτημα της ονομασίας, εκφράζει εκ νέου ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στους Financial Times, χαρακτηρίζοντας ωστόσο παράλογη την απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή του Συντάγματος από πλευράς Σκοπίων.

“Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το αντιλαμβανόμαστε. Αλλά θα ήταν πιο έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μία λύση το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε συμπληρώνοντας ότι η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν αλυτρωτικές επιδιώξεις, απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία.

“Η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Όμως το Σύνταγμα είναι ένα βιβλίο εσωτερικών κανόνων, δεν έχει προεκτάσεις εκτός χώρας. Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του Συντάγματος δεν αποτελεί οριστική εγγύηση, καθώς μία νέα κυβέρνηση μπορεί επίσης να ξαναλλάξει το Σύνταγμα στο μέλλον”.

Σχολιάζοντας τις πέντε προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τόνισε ότι η επιλογή “Νέα Μακεδονία” δεν είναι  αποδεκτή, διότι στερείται γεωγραφικής ακρίβειας, αλλά δήλωσε “ανοικτός” σε διαπραγματεύσεις για τα άλλα τέσσερα ονόματα.

Τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μιλώντας στο Reuters, ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε τις τέσσερις προτάσεις των Σκοπίων για το όνομα, ωστόσο στη συνέχεια η ΠΓΔΜ επιχείρησε να διαψεύσει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πιο συγκεκριμένα, το πρωθυπουργικό γραφείο της ΠΓΔΜ, με “διορθωτική” ανακοίνωση (προσπαθώντας προφανώς να απαντήσει σε αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας) διευκρίνισε ότι τα 4 προτεινόμενα ονόματα αποτελούν εισηγήσεις του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και όχι του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το όσα μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τις δηλώσεις Ζάεφ, τα ονόματα αυτά είναι τα εξής:

“Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα