Σ.Φάμελλος:Θέλουμε με το μέρος μας την κοινωνία,όχι τα ΜΜΕ

ÓõæÞôçóç åðß ôçò áñ÷Þò, ôùí  Üñèñùí êáé  ôïõ óõíüëïõ ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ "Ìåôáññõèìßóåéò ðïéíéêþí äéáôÜîåùí, êáôÜñãçóç ôùí êáôáóôçìÜôùí êñÜôçóçò ô ôýðïõ êáé Üëëåò äéáôÜîåéò" óôçí ÏëïìÝåëéá ôçò ÂïõëÞò ôçí ÐÝìðôç 16 Áðñéëßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
(EUROKINISSI)

“Να το ξεκαθαρίσουμε. Θέλουμε με το μέρος μας την κοινωνία, συμμέτοχη στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Δεν θέλουμε με το μέρος μας τα Μέσα Ενημέρωσης. Κανόνες, ισοτιμία και διαφάνεια θέλουμε, δεν θέλουμε να γίνουμε καναλάρχες”, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα F&M Voice, σχολιάζοντας τον επικείμενο διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Και συνέχισε: “Από την πλευρά τους, τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να τηρούν το Σύνταγμα και να υπηρετούν τον πλουραλισμό. Πάρτι στην πλάτη του λαού, δεν θα ξαναγίνει. Και εννοείται πως δεν θα κάνουμε το λάθος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που ήθελαν να ελέγχουν την κοινωνία μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, συμβάλλοντας σε ένα καθεστώς διαπλοκής και ανισοτιμίας, στο οποίο τελικά υπέκυψαν”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τόνισε πως “δεν έχουμε άλλο στόχο πέρα από τη δίκαιη κοινωνία. Εμείς, οφείλουμε να προχωράμε τις αλλαγές και να συνομιλούμε τίμια με την κοινωνία. Τόσο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που πλησιάζει, όσο και η κομματική και κοινοβουλευτική δουλειά οφείλουν να στοχεύουν στη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία”. Εξάλλου, “αυτή η πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη και ελέγχονται όλοι. Δεν έχει σημασία το αξίωμα, η περιουσία ή η κομματική τοποθέτηση κάποιου. Χωρίς παρωπίδες, με αποκατάσταση της αξιοπιστίας στη σχέση πολίτη-πολιτικής”.

Ως προς το θέμα της δίκαιης ανάπτυξης, που αποτελεί μείζονα στόχο της κυβέρνησης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως η εξαγγελία του προγράμματος της Δίκαιης Ανάπτυξης έγινε με σχεδιασμό και με εξασφαλισμένους πόρους, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, όπου η χώρα είναι πρώτη στην ενεργοποίησή του στην Ευρώπη. Επίσης, τα μεγάλα έργα επανεκκίνησαν -για παράδειγμα το Μετρό Θεσσαλονίκης εδώ και ένα εξάμηνο- και με σημαντική οικονομία για τη χώρα. Ήδη, από τους οδικούς άξονες εξοικονομούνται 764 εκατ. ευρώ, ενώ νέος αναπτυξιακός νόμος ξεκινά το Σεπτέμβριο, με στόχευση στη μικρομεσαία επιχείρηση και στο πραγματικό προϊόν.

Ωστόσο, πέρα από τους οικονομικούς πόρους, “το στοιχείο της ισοτιμίας και του δικαίου κάνει τη διαφορά. Τα δάνεια και οι επιδοτήσεις δεν δίνονται με κομματικά τηλέφωνα και ρουσφέτια, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές δεν εξαρτώνται από συντεχνίες και υπόσχεση ψήφων, ο κάθε πολίτης οφείλει και μπορεί να έχει πρόσβαση στις θέσεις εργασίας. Η Δίκαιη Ανάπτυξη είναι στοιχείο της δίκαιης κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Είναι η ανάσα μας για το μέλλον”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ζητήματα της καθημερινότητας, λέγοντας: “Ήδη έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αξιολόγησης των δομών, αλλά και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και υλοποιούνται σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας με άμεσα αποτελέσματα, θέσεις εργασίας και εξυπηρέτηση του πολίτη”. Ταυτόχρονα, σε πολλούς τομείς, “το Δημόσιο εξοικονομεί σημαντικά ποσά (π.χ. δημόσια έργα, φοροδιαφυγή, λίστες καταθέσεων, αδειοδότηση καναλιών κ.λπ.). Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αδικίες, καθυστερήσεις και αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης”.

Και συμπλήρωσε: “Δεν είναι δυνατό να αλλάξουν όλα σε μία μέρα. Σημασία έχει ότι προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση και δεν δίνουμε καμία δυνατότητα στο παλιό καθεστώς να επιστρέψει. Για παράδειγμα, αυτό τον μήνα τέθηκε, ήδη, σε διαβούλευση και προχωρά ένα νέο σύστημα αδειοδότησης επαγγελματικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χωρίς γραφειοκρατικά βάρη. Ας μην ξεχνάμε, ότι υπάρχουν και πολλές αντιστάσεις προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα. Χρειαζόμαστε και θέλουμε τη στήριξη, την πίεση και την αυστηρή κριτική της κοινωνίας για να πάμε μπροστά”.

“Κάνουμε το καλύτερο δυνατό και οφείλουμε – προς όφελος της κοινωνίας – να βελτιωνόμαστε συνέχεια”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Τα προβλήματα ήταν γιγάντια και ο μηχανισμός της παλιάς εξουσίας, πολλές φορές δυναμιτίζει τις προσπάθειές μας. Υποτίμηση δεν μας επιτρέπεται σε κανένα τομέα. Ιδιαίτερα στα ζητήματα κοινωνικής προστασίας για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση, οφείλουμε να είμαστε πολύ περισσότερο προσεκτικοί και να προλαμβάνουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη”.

Και αναφερόμενος στην περίπτωση του ΕΚΑΣ είπε: “Δεν μπορέσαμε να ανατρέψουμε, πλήρως, τη δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αναπληρώνουμε τις απώλειες προοδευτικά, μέσα από την εθνική σύνταξη. Όμως, οφείλουμε βραχυπρόθεσμα να «επιστρέψουμε» στην κοινωνία, ως κοινωνικό όφελος, το πλεόνασμα που προκύπτει από το εθνικό προϊόν κάθε έτους, ως κοινωνική και προνοιακή πολιτική. Αυτή είναι και η δέσμευση του Πρωθυπουργού. Και απ’ ότι φαίνεται, πρέπει να συγκρουστούμε και με τους δανειστές, αλλά και με την εσωτερική αντίδραση για να το μετατρέψουμε σε συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης”.

Ερωτώμενος δε για το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την δανειοδότηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κομμάτων, ο Σωκράτης Φάμελλος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής ανέφερε πως “για πρώτη φορά έχουν συγκεντρωθεί στη Βουλή όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες, οι δικογραφίες από τους Εισαγγελείς, καθώς και τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Όλοι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών, αλλά και οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης κλήθηκαν να καταθέσουν. Όλες οι διαδικασίες της Εξεταστικής γίνονται δημόσια και οι πολίτες ενημερώνονται για όλα τα δεδομένα”.

“Έχουμε αποδείξει ότι, για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Εξάλλου, από την Εξεταστική Επιτροπή δεν παρουσιάστηκε στην κοινωνία, το ύψος του πραγματικού δανεισμού, το οποίο ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ σε Μέσα Ενημέρωσης και 420 εκατ. ευρώ σε κόμματα, εκ των οποίων τα 402 εκατ. προς τα κόμματα, δεν εξυπηρετούνται σήμερα;”.

“Είναι προφανές, ότι θα επιδιώξουμε κοινό πόρισμα”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Εξάλλου, τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί από τις συνεδριάσεις είναι αδιαμφισβήτητα. Το πόρισμα και οι επεξεργασίες της Εξεταστικής δεν θα τεθούν σε αρχείο. Δεν μου επιτρέπεται να προβλέψω την απόφαση της Βουλής, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές για την απόδοση ευθυνών, με βάση τις αρμοδιότητές τους. Παράλληλα, θα τροφοδοτήσουν το νομοθετικό έργο για να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα φαινόμενα”.

 

left.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα