Η πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου δεδομένη

Αντίθετα με όσα διαδόθηκαν τις μέρες που πέρασαν απο αντιπολιτευόμενους κύκλους στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απλά είχε προγραμματιστεί πολύ νωρίτερα να αναχωρήσουν λόγω των εορτών των Χριστουγέννων.Παρά την προσπάθεια να δραματοποιηθεί η απουσία των “θεσμών” απο το Χίλτον και να συνδεθεί με δήθεν έκτακτη εντολή αναχώρησης που δόθηκε απο τα αντίστοιχα κέντρα αποφάσεων, η αλήθεια είναι ότι καμμία σχέση δεν φαίνεται να έχει με τις πρόσφατες εξελίξεις που δημιούργησαν οι φιλολαικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Το κουαρτέτο των δανειστών  πρόκειται να επανέλθει  στην Αθήνα,εκτός απροόπτου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αφού πλέον οι αποφάσεις έχουν μετατεθεί στην πραγματικότητα και κόντρα στις επίσημες δηλώσεις του Βερολίνου, να παρθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Στο ενδιάμεσο διάστημα θα γίνουν κάποιες τηλεδιασκέψεις, όπως του Euroworking Group κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η έκθεση των θεσμών για το έκτακτο βοήθημα πρός τους χαμηλοσυνταξιούχους που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος,σύμφωνα με πληροφορίες απο τις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει μία “εύσχημη” αποδοχή των παροχών πρίν απο το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, στις 26 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει ανασκόπηση της προόδου που έχει γίνει στη διαδικασία της β ΄αξιολόγησης. Όσον αφορά τις παραπέρα εξελίξεις,τα σενάρια είναι δύο:

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπεται για τις αρχές Φεβρουαρίου όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του πλεονάσματος για ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2016  και θα έχει καταδειχθεί κατά πόσο αυτό υπερβαίνει τελικά τον στόχο του μνημονίου.
Στη φάση εκείνη, κατά τη διάρκεια του Eurogroup του Φεβρουαρίου,αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να αρχίσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως και η προετοιμασία για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων,το θέμα του ΔΝΤ αντιμετωπίζεται με την χρονική επέκταση του ήδη νομοθετημένου κόφτη, χωρίς φυσικά να απαιτείται μία νέα νομοθέτηση που να περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα.Η πιθανότητα μελλοντικής ενεργοποίησης του κόφτη εξαρτάται απο την επιμονή των ευρωπαίων δανειστών για πλεονάσματα στο επίπεδο του 3,5%.

Εναλλακτικά η δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερήσει τεχνητά εκ μέρους των δανειστών ως τον Μάρτιο ή και Απρίλιο με σκοπό την αναγκαστική χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ.Στην περίπτωση αυτή η ψήφιση τυχόν νέων μέτρων θα εξαρτηθεί απο το ύψος του πλεονάσματος που θα έχει συμφωνηθεί για μετά το 2018,αφού το ΔΝΤ για την ώρα επιμένει σε χαμηλά πλεονάσματα ,τα οποία δεν απαιτούν νέα μέτρα.

Έτσι φαίνεται ότι κόντρα στις Κασσάνδρες που επιδιώκουν συνθήκες αυτοεκπληρούμενης προφητείας,η πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου δεδομένη.Τα οικονομικά δεδομένα, τα ευρωπαικά πολιτικά γεγονότα,οι γεωστρατηγικές συνθήκες και ο κοινωνικός περίγυρος ψύχραιμα προετοιμάζουν για ακριβώς το αντίθετο…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα