ΗΠΑ για Άσαντ: Χρησιμοποιεί την πείνα σαν πολεμικό όπλο

jhjjΟι ΗΠΑ κατηγόρησαν χθες το συριακό καθεστώς ότι χρησιμοποιεί «την πείνα σαν πολεμικό όπλο», κάτι που θεωρείται έγκλημα πολέμου βάσει των συμβάσεων της Γενεύης.

Απορρίπτοντας τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις οποίες οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι έχουν διακοπεί, ένας ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «το (συριακό) καθεστώς απέρριψε τα αιτήματα του ΟΗΕ να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο ανατολικό Χαλέπι, χρησιμοποιώντας την πείνα σαν πολεμικό όπλο».

Οι όροι που χρησιμοποίησε ο αξιωματούχος παραπέμπουν απευθείας στην απαγόρευση, βάσει των διεθνών συμβάσεων της Γενεύης για το δίκαιο του πολέμου, της πρόκλησης λιμού στους αμάχους «ως μεθόδου διεξαγωγής πολέμου».

Οι περίπου 250.000 άνθρωποι στις ανατολικές συνοικίες της πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας, που αριθμεί συνολικά 1 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκονται αντιμέτωποι με πολιορκία και αδιάκοπους βομβαρδισμούς εδώ και μήνες από το συριακό καθεστώς, το οποίο υποστηρίζει η Ρωσία.

Η Ουάσινγκτον μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ κι επιδιώκει να εμπλακεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μοιάζουν να υπολογίζουν στο ότι η περιθωριοποίηση της Ρωσίας στο διεθνές σκηνικό θα οδηγήσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποφασίσει να αποσυρθεί από τον πόλεμο.

Η υποψηφιότητα της Ρωσίας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απορρίφθηκε χθες από τη Γενική Συνέλευση.

«Λαμβάνουμε μέτρα», όπως η άσκηση πιέσεων μέσω της κοινής γνώμης, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δεύτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. «Εξετάζουμε όλο το οπλοστάσιο των εργαλείων που θα μπορούσαν να τους κάνουν να αισθανθούν το βάρος των επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε αναφερόμενος στους ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Έχουμε κάποιες ενδείξεις για το ότι δεν θα ήθελαν, οι Ρώσοι ιδίως, να θεωρηθούν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ρώσος πρόεδρος έκρινε χθες ότι δεν είναι η στιγμή να ξαναρχίσουν αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, όπως του ζήτησε το γενικό επιτελείο των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, έπειτα από μια επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες, και μετά την αναστολή τους για δέκα ημέρες.

Όμως «παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, οι επιθέσεις από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του συνεχίζονται στο Χαλέπι», τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος. «Συνεχίζουμε να κοιτάμε τις πράξεις της Ρωσίας, όχι τα λόγια», πρόσθεσε.

 

Σχετικά Νέα