Τζο Μπάιντεν:O Ομπάμα θα τα συζητήσει όλα τα θέματα στην Αθήνα

fewfwfΟ πρόεδρος Ομπάμα θα εγείρει κατα την επίσκεψή του στην Ελλάδα και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε εμμέσως πλην σαφώς ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο τέλος εκδήλωσης του “Ιδρύματος για την Ημέρα του Όχι” (Oxi Day Foundation) που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς αν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε πως είχε την Πέμπτη ένα εκτενές γεύμα με τον πρόεδρο και συμπλήρωσε με νόημα: “Σας υπόσχομαι ότι θα εγείρει κάθε σχετικό θέμα”.

Πάντως, προ ημερών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν θα αναλάβει ρόλο διαπραγματευτή ανάμεσα σε Ελλάδα και Ε.Ε. προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

“Θα ανέμενα ότι ο Πρόεδρος θα περάσει κάποιο χρόνο σε αυτό το ταξίδι επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχία που είχε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να κάνει.

Επίσης θα τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που είναι καλές για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι σημαντικό μέρος της συζήτησης που θα έχει εκεί ο πρόεδρος”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ωστόσο, οι νέες δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται να επιβεβαιώσουν και το παρασκήνιο που υπήρχε από τα μέσα Οκτώβρη όταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο εκδήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπάιντεν είχε πει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο στην Ελλάδα, τόσο στο θέμα του χρέους, όσο και σε εκείνο του προσφυγικού. Και ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να του απάντησε πως πλέον η χώρα μας χρειάζεται πέρα από δηλώσεις στήριξης και ουσιαστική στήριξη.

Μπαίντεν:Δαυίδ εναντίον Γολιάθ,όπως οι Έλληνες στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποδεχόμενος το βράδυ της Πέμπτης τιμητική διάκριση στο ετήσιο δείπνο του OXI Foundation, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ειρήνης στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπάιντεν μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο γιος του Μπο, ο οποίος  πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο από καρκίνο, και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, η οποία δραπέτευσε από τα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ως σκλάβα του σεξ τιμήθηκαν γιατί «επέδειξαν το ίδιο εξαιρετικό θάρρος του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ που επέδειξαν κι οι Έλληνες στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Στέκομαι με ταπεινότητα δίπλα της», είπε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν για τη Νάντια Μουράντ, που είναι πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ στα θέματα παράνομης διακίνησης προσώπων. Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση του τι κάνει ένα άνδρα ή μία γυναίκα έντιμους ή θαρραλέους.

Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ξέσπασε σε λυγμούς όταν ανακοινώθηκε η βράβευση του γιου του, ενώ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη ζωή του γιου του που αν και Γενικός Εισαγγελέας του Ντέλαγουερ παρουσιάστηκε στον αμερικανικό στρατό και αποσπάστηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και στους ανθρώπους που μάχονται τον καρκίνο. Μάλιστα, το ίδρυμα που δημιουργήθηκε στο όνομα του γιου του έχει αυτόν το στόχο. «Έκανε κάθε του στιγμή να έχει αξία. Ποτέ του δεν τα έβαλε κάτω και μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν γεμάτος ελπίδα», είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για το γιο του.

Στις υπόλοιπες σύντομες αναφορές του μίλησε για τον ηρωισμό των Ελλήνων στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. «Δεν βρήκα ποτέ στις προσωπικές μου σχέσεις άλλη ομάδα ανθρώπων περισσότερο πιστούς και θαρραλέους από τους Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΧΙ, Αντι Μανάτος.

O Μπάιντεν υπουργός Εξωτερικών της Κλίντον?

Πληροφορίες φέρουν το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον κ. Μπάιντεν να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση που η δημοκρατική υποψήφια κερδίσει στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Ο κ. Μπάιντεν είναι εξαιρετικά έμπειρος – έχει διατελέσει κα πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων – και σε συνδυασμό με την οκταετή θητεία του ως αντιπρόεδρος γνωρίζει όσο λίγοι τα διεθνή ζητήματα και έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με πολλούς ηγέτες.

Ωστόσο, είναι 74 ετών, ενώ δεν είναι βέβαιο αν ως απερχόμενος αντιπρόεδρος θα επιθυμούσε να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα