Την Κυριακή η υπογραφή CETA μεταξύ ΕΕ-Καναδά

jojΗ Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς θα διεξαγάγουν τη σύνοδο κορυφής για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αύριο Κυριακή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού το Βέλγιο κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των τοπικών κυβερνήσεων της χώρας.

«Αποστολή επετεύχθη! Μόλις συμφώνησα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να διεξαχθεί η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά αυτή την Κυριακή», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε χθες, με  γραπτή διαδικασία, μια δέσμη αποφάσεων για τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), μεταξύ των οποίων την απόφαση για την υπογραφή της συμφωνίας, την απόφαση για την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας και την απόφαση να ζητηθεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ολοκλήρωσή της.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών ενέκριναν επίσης ένα κοινό ερμηνευτικό μέσο, όπως ονομάζεται. Το «μέσο» αυτό, το οποίο είναι ένα κοινό κείμενο με τον Καναδά, θα παράσχει μια δεσμευτική ερμηνεία των όρων CETA επί συγκεκριμένων θεμάτων.

Το Κοινοβούλιο της Βαλλονίας είχε δώσει την έγκρισή του λίγες ώρες νωρίτερα.

Σε πρώτη φάση, το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας – γαλλόφωνης επαρχίας του νότιου Βελγίου – είχε απορρίψει τη συμφωνία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση των Βρυξελλών να μη συναινέσει στην υπογραφή της.

Κατόπιν μίας σειράς έντονων διαβουλεύσεων, επήλθε συμφωνία στη βάση ενός νέου κειμένου, το οποίο εγκρίθηκε χθες από τη Βαλονία, ανάβοντας το πράσινο «φως» για την έγκριση του συμφώνου ελεύθερου εμπορίου.

Πλέον και οι 28 χώρες – μέλη της Ε.Ε. στηρίζουν τη συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο κατά 20%.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα