Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων-Δεν διεξήχθησαν παράλληλες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ λέει η κυβέρνηση

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων,ενώ στις 14 Νοεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών προκειμένου να συνεχιστούν οι διαδικασίες με στόχο το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι την τελευταία ημέρα συζητήθηκαν χρηματοοικονομικά ζητήματα θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ειδικά για τα δημοσιονομικά συζητήθηκε για το πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2016 με την υπέρβαση των στόχων στα έσοδα και ο προϋπολογισμός του 2017,επισημαίνοντας την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς ότι τελικώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα κλείσει πάνω από το ποσοστό που αναγράφηκε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω της σοβαρής υπέρβασης στόχων που καταγράφηκε το εννεάμηνο στο σκέλος των εσόδων.

Οι τρεις σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν οι εργασιακές σχέσεις, το δημοσιονομικό αλλά και τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα δεν γίνεται καμία παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όπως είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις. Ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση διεξάγεται με το σύνολο των εκπροσώπων των θεσμών και το ΔΝΤ δεν έχει θέση τους δικούς του όρους για το κείμενο MEFP που θα υπογράψει με την Ελλάδα στην περίπτωση που επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε τέλος, ότι συνήθως η συμφωνία με το ΔΝΤ αφορά σε λιγότερα θέματα από αυτά που συζητιούνται με το σύνολο των θεσμών κι αυτή εστιάζεται σε ένα σκληρό πυρήνα ζητημάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα