Ο βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε συμφωνία για τη CETA-Διαμαρτυρίες στο Βέλγιο

fgdgdfgΟ βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των βελγικών πλευρών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο βέλγος πρωθυπουργός, υπήρξε συμφωνία εντός της χώρας ώστε να εγκριθεί η εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε Ένωση και Καναδά.

«Όλα τα κοινοβούλια είναι τώρα σε θέση να εγκρίνουν μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα. Σημαντικό βήμα για την Ε.Ε. και τον Καναδά», δήλωσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν εξελίξεις αυτή την ώρα. Ελπίζω στη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στο εσωτερικό του Βελγίου, η οποία θα επιτρέψει την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) από το βαλλονικό κοινοβούλιο.

Σχετικά με το πότε θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση της Συνόδου ΕΕ-Καναδά, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας πως τοΕυρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που θα το αποφασίσει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «καλά νέα» και υπογράμμισε πως «μόνο όταν όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της ΕΕ για την υπογραφή της CETA, θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό».

Βέλγιο:Διαμαρτυρία κατά της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Κανάδα

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, οι  διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12:00 ώρα Βελγίου, στην πλατεία Σούμαν, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων και αργότερα κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τυμπανοκρουσίες και συνθήματα κατά της CETA.

H «Συμμαχία D19-20», η οποία κάλεσε στην εν λόγω κινητοποίηση «για να διατηρήσει την πίεση κατά της υπογραφής της συμφωνίας», αποτελείται από δεκάδες οργανώσεις που αντιτίθενται στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα