Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

534543Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών,αφού στην προηγούμενη διάσκεψη της Δευτέρας,είχε ολοκληρωθεί χωρίς απόφαση.

Κατά την τετράωρη διάσκεψη της Δευτέρας, ο Σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, σημειώνοντας τη δυσκολία συγκρότησης στη παρούσα φάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Οι κρίσιμες πτυχές που εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι καταρχάς  οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ,εάν δηλαδή μόνο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απονέμεται από το Σύνταγμα η αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τα των τηλεοπτικών αδειών ή εάν μπορεί και ο υπουργός Επικρατείας, όπως έχει προβλέψει ο νόμος Παππά. Στην περίπτωση αυτή οι δικαστές θα πρέπει ωστόσο να αιτιολογήσουν την απόφαση, με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε, λόγω της άρνησης της Ν.Δ. η οποία για να συμφωνήσει, έθετε ως προαπαιτούμενο  την κατάργηση του νόμου Παππά.

Επίσης,μια ακόμα πτυχή που πρόκειται να εξετάσει  το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι ο  αριθμός των αδειών,διότι οι καναλάρχες θέτουν με τις προσφυγές τους και ζητήματα ολιγοπωλίου.

Τώρα,εάν τελικά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορούσε να διεξάγει διαγωνιστική διαδικασία, τότε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στις προβλέψεις του Συντάγματος και θα πρέπει να αλλάξει.

Αντιθέτως, αν η πλειοψηφία των 25 Συμβούλων Επικρατείας κρίνει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στο νομοθέτημα με την υφιστάμενη μορφή του, τότε η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργού.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις βραδυνές ώρες εκτός και αν διακοπεί η συνεδρίαση, όπως συνέβη και σε προηγούμενες Διασκέψεις.

Ν. Παππάς: Τους νόμους τους συντάσσει η Βουλή – Τα δικαστήρια κρίνουν και δεν νομοθετούν

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», και αναφερόμενος στις άδειες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε τις αποφάσεις και τις εξελίξεις κατά περίπτωση. Εμείς προχωράμε κατά το σχεδιασμό μας, έχουμε έναν διαγωνισμό ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, έχει αποφέρει για το Δημόσιο ένα ποσό το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο σε σχέση με τις προσδοκίες τις αρχικές και ήδη διοχετεύεται σε δράσεις που θα ανακουφίσουμε πράγματα τα οποία έχουμε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζεται και εσείς και εμείς ότι οφείλουμε οι αποφάσεις των δικαστηρίων να εφαρμόζονται και νομίζω ότι κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του Συντάγματος και των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες χαρακτήριζαν το τηλεοπτικό καθεστώς ως συνταγματικό εμείς έχουμε κινηθεί και αυτά τα προβλήματα κληθήκαμε να λύσουμε.

Ερωτώμενος αν οι δικαστές, να επιβάλουν μία απόφαση στην κυβέρνηση είπε: «Κοιτάξτε να δείτε. Η κυβέρνηση θα τηρήσει και είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το Σύνταγμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει και δεν πρέπει να γίνει, διερωτώμαι αν κάποιοι το εισηγούνται κιόλας το δημόσιο διάλογο είναι να συμπράξουμε τις διατάξεις στα δικαστήρια. Δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή. Τα δικαστήρια έρχονται πάντα να κρίνουν, δεν είναι αυτά που νομοθετούν. Νομίζω ότι τέτοιες σκέψεις όσοι έχουνε πρέπει να τις εγκαταλείψουν σύντομα. Τώρα ο διαγωνισμός, η ανάγκη να πει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο».
Δ. Τζανακόπουλος: Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, δια του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο Δ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε και αυτός, μετά τον πρωθυπουργό, ότι «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση». Πάντως, «αναλόγως με το είδος αυτής της απόφασης, -γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις σε κάθε δικαστική απόφαση- θα επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε».

Όμως, «σε κάθε περίπτωση αυτό που εμείς είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμα και μία αρνητική απόφαση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση παραιτείται από τη σαφή δέσμευσή της προς τον ελληνικό λαό ότι θα υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», επεσήμανε ο γγ του πρωθυπουργού.

Ερωτηθείς εάν στην περίπτωση αυτή, μπορεί η κυβέρνηση να επιστρέψει με έναν νέο νόμο, απάντησε δίνοντας εύρος πιθανών αντιδράσεων: «Μπορεί να γίνουν πάρα πολλά. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας νέος νόμος, θα μπορούσαν να υπάρξουν διορθώσεις στον υπάρχοντα νόμο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, σε κάθε περίπτωση το Κοινοβούλιο διατηρεί τη νομοθετική εξουσία και θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι δεν υπάρχει τρόπος να περιοριστεί προληπτικά η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», τόνισε και συνέχισε:

«Στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο, η κυβέρνηση, με δεδομένη την απόφαση αυτή, η οποία θα είναι και δεσμευτική, θα σκεφθεί τον τρόπο με τον οποίο θα νομοθετήσει για να επιλύσει το ζήτημα».

Στη συνέχεια και για το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και για το αν επιχειρήθηκε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το έχει προσπαθήσει πάρα πολλές φορές». Επιπλέον, «ήμασταν απολύτως συναινετικοί στο θέμα των προσώπων, όμως για την ΝΔ δεν ήταν θέμα προσώπων. Το θέμα για την ΝΔ είναι ότι θέλει με κάθε μέσο να αποφύγει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Είναι σαφής η πολιτική της γραμμή και βούληση τη στιγμή αυτή, και του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ στο σύνολό της», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας:

«Για το λόγο αυτό έχει μετατρέψει το θέμα αυτό σε πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της. Το ζήτημα του ΕΣΡ και της συναίνεσης χρησιμοποιείται από την ΝΔ ως πρόσχημα επικοινωνιακό αφενός, και αφετέρου η ΝΔ έχει χρησιμοποιήσει τις διατάξεις του Συντάγματος για τα 4/5, ώστε να υπονομεύσει και να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια». Εξάλλου, συνέχισε, «το πρόβλημα συναίνεσης δεν είναι από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης, το πρόβλημα συναίνεσης είναι από τη μεριά της ΝΔ. Αυτήν την εντύπωση έχω και ο περισσότερος κόσμος έχει καταλάβει ότι αυτό είναι το σωστό», κατέληξε ο Δ. Τζανακόπουλος.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα