Site icon The Indicator

Αισιοδοξία Κατρούγκαλου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά

gkjhkjΤην αισιοδοξία του για θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς στον τομέα των εργασιακών, εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας.

Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, οι επικεφαλής των δανειστών δεν άνοιξαν πλήρως τα χαρτιά τους και η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΔΝΤ είναι ακραίος «παίκτης»».

Σύμφωνα με το κ. Κατρούγκαλο σημαντικά «όπλα» σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι η κοινή δήλωση συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ) και το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ενισχύει τις εθνικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δεσμευτεί πως δεν υφίσταται ζήτημα υποκατώτατου μισθού καθώς συντρέχουν λόγοι νομιμότητας.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, αναδεικνύοντας τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας -και όπως έχει δηλώσει και το ζήτημα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας. Στόχος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι, μεταξύ άλλων, η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο τέλος του μηνός. Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, συζητήθηκε στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των εργασιακών ρυθμίσεων των δύο πρώτων μνημονίων, ως προς τη συμβατότητά τους με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Exit mobile version