Αισιοδοξία Κατρούγκαλου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά

gkjhkjΤην αισιοδοξία του για θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς στον τομέα των εργασιακών, εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας.

Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, οι επικεφαλής των δανειστών δεν άνοιξαν πλήρως τα χαρτιά τους και η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, «λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΔΝΤ είναι ακραίος «παίκτης»».

Σύμφωνα με το κ. Κατρούγκαλο σημαντικά «όπλα» σε αυτή τη διαπραγμάτευση είναι η κοινή δήλωση συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ-ΣΕΒ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ-ΣΕΤΕ) και το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ειδικών ενισχύει τις εθνικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δεσμευτεί πως δεν υφίσταται ζήτημα υποκατώτατου μισθού καθώς συντρέχουν λόγοι νομιμότητας.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανοίξουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων, αναδεικνύοντας τη σημασία της τήρησης της νομιμότητας -και όπως έχει δηλώσει και το ζήτημα του υποκατώτατου μισθού είναι ζήτημα νομιμότητας. Στόχος της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι, μεταξύ άλλων, η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο τέλος του μηνός. Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, συζητήθηκε στο Στρασβούργο, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των εργασιακών ρυθμίσεων των δύο πρώτων μνημονίων, ως προς τη συμβατότητά τους με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα