Ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση-«Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ

General atmosphere at the European Commission during a meeting conserning Greece's fate at the Eurozone, in Brussels, on June 24, 2015 / Στιγμιότυπα απο την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων για την κατάσταση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, στις Βρυξέλλες, στις 24 Ιουνίου, 2015

Το πράσινο φως για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 2,8 δισ. έδωσε το EuroWorking Group το βράδυ της Δευτέρας, κάνοντας θετική εισήγηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ, ESM) για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Έτσι,και με την τυπική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, το οποίο συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά την εκταμίευση των δυο υποδόσεων μαζί (1,1 δισ. + 1,7 δισ.) σε συνέχεια της τελικής, θετικής απόφασης που έλαβε το EuroWorking Group.

Σε εκείνη τη φάση, οι υπουργοί Oικονομικών της Ευρωζώνης είχαν αναγνωρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα, εξασφαλίζοντας το 1,1 δισ. ευρώ που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά δεν είχε εγκριθεί το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ που προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και αυτό γιατί η ελληνική πλευρά δεν είχε προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Η ελληνική πλευρά απέστειλε τα εν λόγω στοιχεία την περασμένη εβδομάδα και τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν την τελική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών, ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση και των υπόλοιπων 1,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα