Κυβέρνηση:Δεν υπάρχει «κρυφός κόφτης» στις επικουρικές-Δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων

ՋǠ- ӵ枴糧 Ǭ屧 ĩᴜ� 쥠� 143 �ʡ�鳬⦆�¯�, 쥠� �б���研ᬠ䯠q��שּׁܴ��꜠쥠�崡쩳破ﵠᳶ᫩⦆ެᴯ Աߴ砲6 ɡ�ᱟﵠ2016.  (EUROKINISSI/ÉّÏӠʏ͔QɍǓ)


Στη διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις», προχώρησε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει: «Ο εβδομαδιαίος κύκλος μαύρης προπαγάνδας για τις συντάξεις συνεχίζεται από «Τα Νέα», τα οποία πρωταγωνιστούν στην παραπληροφόρηση και στο εμπόριο φόβου.

Με τίτλο «Κρυφός κόφτης απειλεί τώρα τις επικουρικές συντάξεις», το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι, βάσει αναλογιστικών μελετών, «από 1/1/2017, θα ισχύσει ο μηχανισμός περικοπής συντάξεων, αν προκύπτουν ελλείμματα». Η αλήθεια, (που συνειδητά διαστρέφει η εφημερίδα), είναι ακριβώς αντίθετη.

Ο νόμος της μεταρρύθμισης δεν καθιερώνει «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που είχαν ασμένως αποδεχθεί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και που επέβαλε απόλυτη αντιστοίχιση εισφορών-παροχών. Αντιθέτως, επιτρέπει χρήση των αποθεματικών του ΕΤΑΕΠ για κάλυψη ελλειμμάτων που προκύπτουν αναπόφευκτα, λόγω κρίσης.

Οι δε αναλογιστικές μελέτες, στις οποίες αναφέρεται το παραπλανητικό δημοσίευμα, προβλέπονται πράγματι στο άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 4387/2016, για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Κατά τη ρητή διατύπωση της διάταξης, αναλογιστικές μελέτες κατατείνουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων, ώστε «το ύψος των δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, προβαλλόμενο έως το έτος 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009″.

Η προϋπόθεση αυτή έχει εξασφαλισθεί ήδη με την αναγκαία αναπροσαρμογή στην οποία προχώρησε η μεταρρύθμιση και έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Δεν πρόκειται το επόμενο έτος να αυξηθεί το ποσοστό της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε σχέση με το ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, θα αυξηθεί».

Υπ. Οικονομικών: Δεν τίθεται ζήτημα νέων μέτρων

«Από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017».

Αυτό τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση στη συνάντηση της Δευτέρας εξετάστηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, στην αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat, πόσο το οποίο επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016.

Επίσης, εξετάστηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση – εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ –διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

Σε κάθε περίπτωση όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές το υπουργείο Οικονομικώνδιαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ.

Επίσης μπορεί να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου στη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σχετικά Νέα