Συμφωνία επί της αρχής για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

jkljkkΕπί της αρχής συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Χρεών Επιχειρήσεων και Ελεύθερων Επαγγελματιών».

Τις βασικές αρχές του νομικού πλαισίου που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργήσει για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Για το θέμα θα υπάρξει νέα συνάντηση την Τετάρτη το απόγευμα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση με τους θεσμούς όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής, υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων ενώ αν και τα κριτήρια επιλεξιμότητας δεν έχουν οριστικοποιηθεί, το υπουργείο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων που θα πληρούν όμως κάποια ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Ακόμη, σύμφωνα με την θέση του υπουργείου που γνωστοποιήθηκε πρόσφατα και στις εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα προσέρχονται πιστωτές και επιχειρηματίες με συγκεκριμένα κριτήρια και εργαλεία στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Νωρίτερα οι θεσμοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν στην υπηρεσία μίας στάσης για τις επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος κύκλος των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα συνέλθει το Euro Working Group και η κυβέρνηση επιζητεί να έχουν κλείσει έως τότε όλα τα θέματα της β’ αξιολόγησης, ώστε μετά από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ορίζοντας για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συζήτησης είναι τα Χριστούγεννα.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών

Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευρά θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016, διαμορφώνεται ως εξής:

10.00-12.00: Δημοσιονομικά (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης)

12:00- 13:00: Κοινωνική πρόνοια (Χουλιαρακής, Φωτίου)

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα