Νέα δομή στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με δύο νέα όργανα

5646565Στις ψηφοφορίες της προχωρά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί ηπρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για οργανωτική ανασύνθεση του κόμματος, με τη συγκρότηση δύο νέων οργάνων, τα οποία όταν θα συνεδριάζουν από κοινού, θα αποτελούν την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όργανα αυτά είναι: το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο, με αντικείμενο περισσότερη πολιτική δουλειά, και το 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, για καθημερινά, οργανωτικά ζητήματα. Και στα δύο αυτά όργανα θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος.

Για το Πολιτικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε έντεκα στελέχη (κυρίως υπουργούς), ενώ για το Εκτελεστικό Συμβούλιο δεν έκανε πρόταση επί των ονομάτων. Ακολούθησαν τοποθετήσεις μελών της Κ.Ε που πρότειναν ορισμένα ακόμη ονόματα. Για τα δύο όργανα διεξάγονται τώρα οι ψηφοφορίες, όπως και για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα δύο νέα όργανα για την Πολιτική Γραμματεία θα είναι τα εξής:

1) Το Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με όλα τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής και αναμένεται να αποτελείται από 11 μέλη, κυρίως από υπουργούς ή άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό το όργανο αναμένεται να αντικαταστήσει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που, μέχρι τώρα, συσκέπτεται κάθε Δευτέρα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναβάθμιση αυτής της σύσκεψης καθώς θα είναι πλέον θεσμοθετημένος συλλογικός τρόπος λήψης αποφάσεων. Θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και σε καθημερινή όποτε κρίνεται αναγκαίο.

2) Το Εκτελεστικό Συμβούλιο, που θα ασχολείται με οργανωτικά αλλά και πολιτικά θέματα που αφορούν κυρίως την Κουμουνδούρου (πχ. η προετοιμασία και η δράση των τμημάτων του κόμματος). Σύμφωνα με την πρόταση θα αποτελείται απο 16 μέλη, κυρίως κομματικά στελέχη.

Τα μέλη του ενός οργάνου δεν θα μπορούν να είναι μέλη και του άλλου, πλην του Αλεξη Τσίπρα και του Πάνου Ρήγα.

Η νέα δομή έχει διπλή στόχευση. Αφενός να φτιάχνει ένα ενιαίο πολιτικό καθοδηγητικό κέντρο για κυβέρνηση και κόμμα και αφετέρου να εισάγει ένα θεσμοθετημένο συλλογικό όργανο για την κυβέρνηση, μικρότερο του υπουργικού συμβουλίου (που περιλαμβάνει εξάλλου και τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτή τη στιγμή έχουν στηθεί τρεις κάλπες στην Κ.Ε. Στη μια ψηφίζεται ο νέος Γραμματέας του κόμματος (επανεκλέγεται ο Πάνος Ρήγας) και οι άλλες δύο για τα δύο όργανα.

Να σημειωθεί ότι τα δύο όργανα (Πολιτικό Συμβούλιο – Εκτελεστικό Συμβούλιο ) θα ισχύει η ποσόστωση φύλου, που είχε σαν αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να υπάρξουν ανακατατάξεις στις προτάσεις για τη στελέχωση των οργάνων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα