Ο Γ.Σταθάκης στη Ρώμη για προσέλκυση επενδύσεων

hjhjkΟ  Έλληνας υπουργός  Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης,θα βρεθεί στη Ρώμη την Τρίτη 25 Οκτωβρίου με αφορμή τη διοργάνωση επενδυτικής ημερίδας μεταξύ της Enterprise Greece  και της Confidustria (Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας) στην οποία, όπως και ο ομόλογός του, θα απευθύνουν ομιλία. Τον υπουργό θα συνοδεύει ο  Χρήστος Στάικος πρόεδρος της Enterprise Greece και στελέχη του Οργανισμού καθώς και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ.Σταθάκης στο πλαίσιο των επαφών του πρόκειται να ενημερώσει την επιχειρηματική κοινότητα  της Ιταλίας για τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, τις θεσμικές αλλαγές και απλοποιήσεις του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη επενδύσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και λόγω της πρόσφατης δραστηριοποίησης στην Ελλάδα διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών (EBRD, EIB, EIF, BSTDB) αλλά και συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελληνική οικονομία σήμερα.

Η επενδυτική εκδήλωση στην Ρώμη, εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό επενδυτικών εκδηλώσεων του Enterprise Greece για το 2016, μέρος του οποίου αφορά ευρωπαϊκό roadshow σε βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, και ακολουθεί μετά το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη. Στην εκδήλωση, θα συμμετάσχει από ιταλικής πλευράς ο κ. Λίτσια Ματιόλι, αντιπρόεδρος της Confindustria ενώ τρεις σημαντικές ιταλικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ή πρόκειται να επενδύσουν στην Ελλάδα, η Ferrovie dello Stato Italiane, της ιταλικής εταιρείας που πρόσφατα απέκτησε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Enel Green Power, με πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ καθώς και η Telecom Italia Sparklet θα παρουσιάσουν στους ιταλούς ομόλογούς τους τους λόγους απόφασης επένδυσης στη χώρα μας αλλά και την εμπειρία τους μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των δυο υπουργών.

Επιπλέον η Enterprise Greece και ο Ιταλικός Οργανισμός Εμπορίου (ICE) θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και πολλές ιταλικές εταιρείες, οι οποίες είτε είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα με διάφορες δραστηριότητες (επενδύσεις/εμπορική παρουσία), είτε έχουν ήδη ανταποκριθεί με ενδιαφέρον στην πιθανότητα πραγματοποίησης επένδυσης στην χώρα. Ενδεικτικά, θα παραστούν εκπρόσωποι των εταιρειών ENI, EDISON, SALINI-IMPREGILO, GHELLA, MACCAFERRI, FERRERO, PERFETTI VAN MELLE, FIAT, MAPEI, GRUPPO PIERALISI, GRIMALDI GROUP, MENARINI, RECORDATI κ.α.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η παρουσία του ίδιου του Έλληνα υπουργού στην Confidustria αλλά και οι συζητήσεις που θα έχει με τον κ. Καλέντα σηματοδοτεί τη βαρύτητα και τη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην προσέλκυση των ιταλικών επενδύσεων. Στους στόχους της είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αυξητικής τάσης που καταγράφεται στην είσοδο του γειτονικού κεφαλαίου στη χώρα μας. Μάλιστα η επίσκεψη του κ. Σταθάκη γίνεται μετά και από την απόκτηση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane. Βέβαια, σημειωτέον ότι στην Ελλάδα επενδύουν εδώ και χρόνια και τεράστιες ιταλικές πολυεθνικές, οι οποίες επεκτείνονται δυναμικά. Παράδειγμα τέτοιο αποτελεί η Edison στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχει μέσω της κοινοπραξίας Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) έχοντας δύο μονάδες παραγωγής ρεύματος και εμπορική δραστηριότητα, ενώ και η ίδια η Edison άμεσα έχει λάβει μέρος στο διεθνή γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος διεκδικώντας «οικόπεδο». Ταυτόχρονα μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ερευνών στον Πατραϊκό Κόλπο.

Μεγάλη δραστηριότητα στη ναυτιλία έχει αναπτύξει και ο όμιλος GRIMALDI με τις Μινωϊκές Γραμμές και πρόσφατα αποκτώντας μεγάλο μετοχικό μερίδιο της Hellenic Seaways.

Κι άλλες εταιρίες, όμως βρίσκονται στην Ελλάδα με μακρόχρονη δραστηριότητα όπως η ΕΝΙ, η οποία συμμετέχει στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, η Enel Green Power με επενδύσεις στις ΑΠΕ, η κατασκευαστική SALINI-IMPREGILO που έχει αναλάβει το έργο του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και οι κατασκευαστικές GHELLA και MACCAFERRI.

Στον τομέα των τροφίμων δυναμικές παρουσίες στην ελληνική αγορά έχουν οι FERRERO, η PERFETT VAN MELLE. Στο χώρο των μεταποιητικών βιομηχανιών συμπεριλαμβάνονται οι MAPEI και GRUPO PIERALISI, όπως και η ιταλική τσιμεντοβιομηχανία Italcimenti.

Η FIAT έχει επίσης αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, στις ασφάλειες βρίσκεται η Assicurazioni Generali και στις αεροπορικές εταιρίες είναι η Alitalia.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία διαθέτει μία ισχυρή βιομηχανία και 99 επιχειρήσεις της έχουν δυναμική παρουσία στην ελληνική οικονομία. Οι άμεσες επενδύσεις της στην εγχώρια αγορά ανέρχονται στα 833 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 και από το 2013 ακολουθούν μία αυξητική τάση, πέριξ του 4,5% ετησίως. Τη διετία 2011 – 2012 οι άμεσες επενδύσεις της Ιταλίας είχαν υποχωρήσει στα 696 και 633 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα και το 2015 το ύψος τους ξεπερνά κι εκείνο του 2010 οπότε και ήταν στα 812,4 εκατ. ευρώ. Οι 99 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα απασχολούν 4.393 άτομα και το ποσοστό της ιταλικής συμμετοχής τους ξεπερνά το 10%. Έτσι, το μερίδιο συμμετοχής της άμεσης επενδυτικής δραστηριότητας επιχειρήσεων ιταλικών συμφερόντων ως προς το σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ελληνική αγορά ανήλθε στο 4,4% το 2015, καθιστώντας την Ιταλία στην 8η θέση ανάμεσα στους κυριότερους επενδυτές της χώρας.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας είναι στα 6,5 δισ. ευρώ.

Στην Ιταλία επίσης οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις ανήλθαν το 2015 στα 446,5 εκατ. ευρώ και παρουσία έχουν 48 εταιρίες.

Σχετικά Νέα