Το «φρένο» από τους Βαλλόνους για τη CETA πιέζει τον Βέλγο πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής

4242O Βέλγος πρωθυπουργός Michel θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση κατά την σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στον βαθμό που θα κληθεί από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να παράσχει εξηγήσεις για την στάση των Βαλλόνων σχετικά με τη τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Καναδά (Ceta).

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην Φλάνδρα για την στάση της κυβέρνησης της Βαλλονίας τονίζει από την πλευρά της η De Morgen, εκφράζοντας την άποψη ότι «ανεβαίνει επικίνδυνα» το πολιτικό θερμόμετρο. Επισημαίνεται ότι οι φλαμανδοί Φιλελεύθεροι «σέρνουν τον χορό», μιλώντας ακόμα και για «θεσμική κρίση» σε ομοσπονδιακό επίπεδο σε περίπτωση που οι γαλλόφωνοι «δεν βάλουν νερό στο κρασί τους». Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ζημιά που θα επιφέρει το μπλοκάρισμα της συμφωνίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην βελγική οικονομία θα είναι «δυσανάλογα μεγάλη» σε σχέση με τα όποια οφέλη από την ματαίωσή της.

Με τη σειρά της η De Standaard υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της ότι οι επιπλοκές που προκαλεί το βέτο της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλλονίας καταδεικνύουν τις ατέλειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η εφημερίδα μιλάει για «δαιμονοποίηση» των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών στην Φλάνδρα λόγω του μπλοκαρίσματος από την πλευρά τους της συμφωνίας με τον Καναδά και διατυπώνει την εκτίμηση ότι εάν πρωθυπουργός της ομοσπονδιακός κυβέρνησης ήταν ο (Σοσιαλιστής) Di Rupo δεν θα επέτρεπε στον ευνοούμενό του Magnette να τηρεί αυτή την παρελκυστική στάση καθότι θα λειτουργούσε εκ των πραγμάτων ως εγγυητής της ενότητας της χώρας – Για τον ίδιο λόγο, συνεχίζει η εφημερίδα, η συμμετοχή του N-VA στην κυβέρνηση του αφαιρεί την δυνατότητα «να ξεσπαθώσει» αυτή τη στιγμή σε βάρος των γαλλόφωνων Σοσιαλιστών.

Η αντίθεση του Κοινοβουλίου της Βαλλονίας στη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Καναδά (Ceta) απασχολεί την εφημερίδα Le Soir σε εκτενές δημοσίευμα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής (20-21 Οκτ.) Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλλονίας, Paul Magnette, επανέλαβε το αίτημα για επανεκκίνηση «μιας πραγματικής διαπραγμάτευσης». Κύκλοι του Συμβουλίου ελπίζουν το αδιέξοδο να ξεπεραστεί στο πλαίσιο της Συνόδου, καθώς «το αργότερο εντός του Σαββατοκύριακου» θα πρέπει να ειδοποιηθεί η καναδική αντιπροσωπεία εν όψει της προγραμματισμένης Συνόδου ΕΕ-Καναδά την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υπογραμμίσει, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει κυκλοφορήσει, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών» και να «βοηθά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που προκαλούνται από ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ραγδαίων αλλαγών». Αντίστοιχο και το πρωτοσέλιδο της La Libre Belgique, στο οποίο σημειώνεται ότι η αντίθεση του Σοσιαλιστικού κόμματος και των κεντρώων του CDH στη συμφωνία ΕΕ-Καναδά αποτελεί «πολιτικό στοίχημα» για τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς.

Εν τω μεταξύ, το κόμμα των οικολόγων (Ecolo) της περιφέρειας των Βρυξελλών, καλεί το περιφερειακό κοινοβούλιο να συνταχθεί με την απόφαση του κοινοβουλίου της Βαλλονίας [La Libre Belgique]. Σε δηλώσεις του, ο Paul Magnette, επαναλαμβάνει ότι η Βαλλονία δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή της ως το τέλος της Συνόδου του Συμβουλίου, «παρά τις πολιτικές συνέπειες» και σημειώνει ότι χρειάζονται επιπλέον διαπραγματεύσεις, επικρίνοντας την Κομισιόν ότι δε λαμβάνει υπόψη της τις παρατηρήσεις που της έχουν γίνει σε συγκεκριμένα σημεία της συμφωνίας.

 

Με πληροφορίες από:.cna

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα