Τι είπε ο Θ.Αναστασιάδης στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή

5345O πρόεδρος και μέτοχος του Ομίλου «Πρώτο Θέμα», Θέμος Αναστασιάδης,στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά τη νομιμότητα των δανείων που χορήγησαν Τράπεζες σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης ανέφερε ότι «όλα τα δάνεια των εταιριών του ομίλου είναι απολύτως νόμιμα, διαφανή και εξασφαλισμένα, καλύπτονται από ενεχυριάσεις και εγγυήσεις και είναι εξυπηρετούμενα από την αρχή μέχρι σήμερα και διαβεβαιώνω θα καλύπτονται και μέχρι τέλους».

Όλα τα δάνειά μας είναι εξασφαλισμένα και όσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε τίποτα σατανικό. Και αν ήταν θα το είχαν βρει οι χιλιάδες έλεγχοι που μας είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Έχω υποστεί τους περισσότερους ελέγχους από οποιοδήποτε άλλο δημοσιογράφο μετά τον εμφύλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, γιατί πληρώνει η επιχείρησή του μόνο τόκους από τα δάνεια, ο κ. Αναστασιάδης αντέτεινε ότι «εμείς είμαστε το μόνο Μέσο Ενημέρωσης που εξυπηρετούμε εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο».

«Μέσα στις σημερινές συνθήκες καταστροφής το “Πρώτο Θέμα” εξακολουθεί να έχει μικρά κέρδη», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης, στην εισαγωγή του, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, «δεν είναι δικός μου τομέας, δεν ασχολούμαι εγώ, δημοσιογράφος είμαι» είπε, και πρόσθεσε ότι όλα τα στοιχεία έχουν σταλεί στην Εξεταστική Επιτροπή και από την εταιρία και από τις Tράπεζες.

«Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκα οικονομικές συναλλαγές και δανειοδοτήσεις ούτε παρενέβη πολιτικό πρόσωπο για τις δανειοδοτήσεις του ομίλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος  ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις ίδιες τις τράπεζες ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος ανέρχεται σε 44 εκ. ευρώ. Ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς έχει χορηγήσει 36,3 εκ. ευρώ στο Πρώτο Θέμα, η Εθνική Τράπεζα 4,6 εκ. ευρώ, η Alpha Bank 2,3 εκ. ευρώ και η Eurobank 800.000 ευρώ.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν επιβεβαίωσε τα στοιχεία των τραπεζών αλλά ισχυρίστηκε ότι τα δάνεια της Επιχείρησης εξυπηρετούνται στο σύνολό τους.Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι είναι ένας απλός μικρομέτοχος το Πρώτου Θέματος. Η αναφορά προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή-μέλους της επιτροπής Σπύρου Λάππας ο οποίος αποκάλυψε ότι με βάση τη μετοχική σύνθεση ο κ. Αναστασιάδης είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Πρώτο Θέμα με 44% και έπεται ο Τάσος Καραμήτσος με 42%. «Δεν θυμάμαι αλλά έτσι πρέπει να είναι ή αντίστροφα» τόνισε, παραδεχόμενος τελικά ότι είναι μεγαλομέτοχος της επιχείρησης.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε όμως άγνοια και για το ποσό με το οποίο ίδρυσε το Πρώτο Θέμα. «Δεν θυμάμαι με πόσα χρήματα ξεκινήσαμε. Ήταν λίγα τα χρήματα. Δεν είχαμε ιδέα πόσα θα χρειαστούμε…» ισχυρίστηκε. Αρνήθηκε, όμως, να απαντήσει και για το τι εγγυήσεις έδωσε η εφημερίδα στην Τράπεζα Πειραιώς για να αποδεσμευθεί ποσό 4,5 εκ. ευρώ. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι ήταν απόλυτη νόμιμη η ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας (Αναπτυξιακή ΑΕ) το 2007 που ίδρυσε η επιχείρηση και απορρόφησε στη συνέχεια το Πρώτο Θέμα αγοράζοντας τις μετοχές των ίδιων των μετόχων.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ίδιος και η εφημερίδα του είναι κατά της διαπλοκής. Εμείς δεν έχουμε σχέση με τη διαπλοκή.  Εμείς βγήκαμε κόντρα στη διαπλοκή” υποστήριξε και ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε καμμία πολιτική παρέμβαση για τις δανειοδοτήσεις του Πρώτου Θέματος. “Διαπλοκή είναι οι εκδοτικοί μας αντίπαλοι” κατήγγειλε.

Επίσης κατά τη διάρκεια ερωτήσεων από τον  Κασιδιάρη , ο Θ. Αναστασιάδης απαντώντας στα παράπονα του χρυσαυγίτη  βουλευτή ότι δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε η νεοναζιστική οργάνωση , υποσχέθηκε να αποκατασταθεί η «ολιγωρία» σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

«Θεωρώ ότι είναι μια ολιγωρία εκ μέρους μας την οποία θα σπεύσουμε να αποκαταστήσουμε» διαβεβαίωσε το συνομιλητή του. «Ευχαρίστως θα το κάνουμε» πρόσθεσε ο Θέμος Αναστασιάδης σε ιδιαίτερους φιλικούς τόνους προς τον χρυσαυγίτη και την οργάνωσή του.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα