Να σταματήσει να γκρινιάζει παρότρυνε τον Τραμπ ο Ομπάμα

76575Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε με δηκτικό τρόπο τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ πως οι προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου είναι «στημένες» εναντίον του, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τέτοιου είδους τοποθετήσεις και προτρέποντας τον δισεκατομμυριούχο να «πάψει να γκρινιάζει».

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο Ομπάμα ερωτήθηκε σχετικά με τις καταγγελίες του Τραμπ και απάντησε «θα καλούσα τον κ. Τραμπ να σταματήσει τη γκρίνια και να πάει να υποστηρίξει τις θέσεις του για να συγκεντρώσει ψήφους». Σχολιάζοντας του ισχυρισμούς του νεοϋορκέζου μεγιστάνα των ακινήτων, ο Ομπάμα τους χαρακτήρισε κάτι «δίχως προηγούμενο», το οποίο «τυχαίνει να μην έχει καμιά βάση στα γεγονότα».

Εξάλλου, ο Ομπάμα χαρακτήρισε επίσης κάτι «δίχως προηγούμενο» το γεγονός πως ο Τραμπ εξαίρει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε πως θεωρεί προβληματικό το γεγονός πως και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τις θέσεις του υποψήφιου του GOP σχετικά με τη Ρωσία.

«Η συνεχής κολακεία του Τραμπ προς τον Πούτιν και ο τρόπος που εμφανίζεται και ο βαθμός που εμφανίζεται να αντιγράφει πολλές από τις πολιτικές του θέσεις και τις προσεγγίσεις του Πούτιν είναι κάτι χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική», ανέφερε ο Ομπάμα.

Λέγοντας πως «ο κ. Τραμπ σπάνια με εκπλήσσει πλέον», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι πολύ περισσότερο από τη στάση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίας τον ανησυχεί το γεγονός ότι άλλα στελέχη του GOP υποστηρίζουν τις θέσεις του.
Ιστορικά οι Ρεπουμπλικάνοι πάντα τηρούσαν – ή τουλάχιστον εμφανίζονται να υιοθετούν – πιο σκληρές θέσεις έναντι της Ρωσίας και της προκατόχου της, της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Κρεμλίνου έχει υπονομεύσει τη διεθνή ομαλότητα και απέρριψε ότι οι ΗΠΑ συγκρούονται με τη Ρωσία για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων.

«Θεωρούμε ότι η Ρωσία είναι μια μεγάλη, σημαντική χώρα με έναν στρατό τον οποίο ξεπερνάει μόνο ο δικός μας και πρέπει να είναι μέρος της λύσης στο παγκόσμιο σκηνικό μάλλον, όχι μέρος του προβλήματος», ανέφερε ο Ομπάμα.

«Αλλά η συμπεριφορά της έχει υπονομεύσει τα διεθνή πρότυπα και τους διεθνείς κανόνες με τρόπους που οφείλαμε να καταγγείλουμε», συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην «επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας».

Σχετικά Νέα