Ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης

hhkkΤο Ιράκ ανακοίνωσε πως ξεκινά επίσημα την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του ISIS,με τη συνδρομή των Κούρδων Πεσμεργκά και των δυνάμεων της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ.

«Η ώρα της νίκης έχει έρθει και οι [στραιτωτικές] επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μοσούλης έχουν ξεκινήσει»  ανέφερε μέσα από τηλεοπτικό διάγγελμα ο Αμπάντι. «Σήμερα [σ.σ. ξημερώματα Δευτέρας] κυρήσσω την έναρξη των νικηφόρων αυτών επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της περιοχής από τη βία και την τρομοκρατία του Daesh [ISIS]».

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είπε χθες ότι είναι περήφανη που στέκεται δίπλα στους συμμάχους της, αφότου ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη μιας επιχείρησης για την ανάκτηση της Μοσούλης, πρωτεύουσας του λεγόμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

“Ο πρωθυπουργός Αμπάντι εξέδωσε διαταγές να ξεκινήσουν μεγάλες επιχειρήσεις να απελευθερωθεί η Μοσούλη μετά από δύο χρόνια σκοταδισμού υπό τους τρομοκράτες της ISIL” (όπως είναι επίσης γνωστό το Ισλαμικό Κράτος), είπε σε μήνυμα στο Twitter ο Μπρετ Μακ Γκούρκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη συμμαχία εναντίον του ΙΚ.

“Κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά, και τους εθελοντές της Νινευή. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μαζί σας στην ιστορική αυτή επιχείρηση”, είπε ο Μακ Γκούρκ.

Κατά την χθεσινή ημέρα ο στρατός του Ιράκ προχώρησε σε από αέρος διανομή δεκάδων χιλιάδων φυλλαδίων στη Μοσούλη, προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές.

«Είναι η ώρα της νίκης», αναφέρεται στο φυλλάδιο. «Έφτασε η ώρα να γιορτάσουμε ένα καθαρό Ιράκ χωρίς το Νταές [Ισλαμικό Κράτος] και κάθε μαύρη ιδεολογία», γράφει επίσης.

Τα μηνύματα στα φυλλάδια διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι οι μονάδες του στρατού που θα προωθούνται προς αυτήν, αλλά και οι αεροπορικές επιδρομές δε θα έχουν ως στόχο τους αμάχους, ενώ τα φυλλάδια συνιστούσαν στον πληθυσμό να μείνει στα σπίτια του και να αποφύγει περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα