Τρίμηνο «φωτιά» για την ελληνική κυβέρνηση-Ξεκινάει η δεύτερη αξιολόγηση

43543535O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής στάσης απέναντι στους δανειστές ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση  και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται ότι συνεχίζει να είναι αυτός που λειτουργεί ως τροχοπέδη απέναντι στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Με σημερινές δηλώσεις του,μάλιστα,ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πυροδοτεί εκ νέου το κλίμα λέγοντας ότι «θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν»

Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του  όταν αναφέρθηκε στο πρώτο κρίσιμο εξάμηνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου,είπε χαρακτηριστικά  πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο»,προσθέτοντας ότι αυτό «ήταν το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας».

«Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά το περασμένο Μάιο, έκλεισε προχθές και τυπικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. «Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας».

«Η αόριστη προτροπή: «Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…» δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη.
Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Διεκδικούμε άμεσα” είπε, “όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές“. Και πρόσθεσε πως  “η επίλυση του ελληνικού χρέους είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ενώ θα προωθήσει και την ευρωπαϊκή άρα και παγκόσμια οικονομία”.

Ειδικά η τελευταία διατύπωση περί μη αποδοχή οποιασδήποτε κωλυσιεργίας σχετίζεται και με το χρονοδιάγραμμα τριών μηνών που έχει θέσει η κυβέρνηση,όπου  θέτει τον Νοέμβριο ως μήνα που θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση,κάτι που θα σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους  θα κλιθούν οι δανειστές να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους.Τα μηνύματα από τους θεσμικούς  παράγοντες(βλ.Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ντομπρόβσκις, Τουσκ, Ντράγκι, Λιου, Τόμσεν)είναι αρκετά αισιόδοξα για την ελληνική πλευρά,καθώς έχουν τοποθετηθεί δημόσια ζητώντας γρήγορη αξιολόγηση με εφαρμογή του προγράμματος  και εφαρμογή των αποφάσεων για την ελάφρυνση χρέους.

Η δεύτερη αξιολόγηση έχει αρκετές παγίδες,ωστόσο η πιο εμφανής είναι αυτή που αφορά τα εργασιακά.Η κυβέρνηση βέβαια ξεκινάει έχοντας στη φαρέτρα τις θετικές για την ελληνική πλευρά θέσεις  της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα εργασιακά,ενώ ταυτόχρονα έχει ήδη διαμηνύσει ότι υπάρχουν κάποιες απαράβατες γραμμές για τις οποίες δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του,το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό και κομβικό.Παράλληλα,ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα  ένα νέο γύρω επαφών με ξένους ηγέτες προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα