Σε δύο εβδομάδες η συνεδρίαση του ESM για τη δόση

7657657Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον ESM να εκταμιεύσει ποσό 1,1 δισ. ευρώ, ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM σε δύο εβδομάδες.

Όπως είπε, το δ.σ. του ESM θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., εφόσον ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει ήδη εκταμιεύσει 28,9 δισ. προς την Ελλάδα, από την έναρξη του τρίτου προγράμματος.

Συμπλήρωσε ότι ο ESM και ο EFSF έχουν συνολικά εκταμιεύσει 170,7 δισ., αποτελώντας τους σημαντικότερους πιστωτές της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ είπε στη συνέντευξη Τύπου, ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των 15 προαπαιτούμενων, σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ενώ πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει τα σχετικά στοιχεία για το Σεπτέμβριο – αυτά θα βγουν έως τον Οκτώβριο – για να επιβεβαιωθεί ότι προχώρησε η εξόφληση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το σπάσιμο της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ ευθύνεται σε τεχνικούς λόγους καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσκομίσει στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εξερχόμενος από το Eurogroup δήλωσε πάντως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και τόνισε ότι ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Σύμφωνα με το Reuters, η εισήγηση του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν πολύ χειρότερη για την Ελλάδα. Ουσιαστικά πρότεινε να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα αν δεν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα. Τελικά, ωστόσο, το Eurogroup αποφάσισε να εγκρίνει μόνο το 1,1 δις ευρώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα