Αποφεύχθηκε η μετωπική σύγκρουση Κυβέρνησης και Εκκλησίας;

43535Η χθεσινή συνάντηση  ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Εκκλησία, με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών,λειτούργησε εκτονωτικά,καθώς φαίνεται ότι η οξύτατη αντιπαράθεση που είχε προκύψει το προηγούμενο διάστημα υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό,σύμφωνα μάλιστα και με τις δηλώσεις των ίδιων των “πρωταγωνιστών”.

Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκε στα σκαλοπάτια του Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον κ. Ιερώνυμο συνόδευαν ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσογαίας Νικόλαος και Φθιώτιδος Νικόλαος, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ.Παπαγεωργίου.Στο χθεσινό τραπέζι  έπεσαν όλα τα “καυτά” θέματα που είχαν πυροδοτήσει το πολεμικό κλίμα μεταξύ Κυβέρνησης και  Εκκλησίας τις μέρες που προηγήθηκαν,με τον διάλογο και την συγκαταβατικότητα να υπερτερεί της σύγκρουσης.

Ωστόσο,υπάρχει η άποψη ότι η Εκκλησία, ενδεχομένως να έφυγε από το Μαξίμου με κάτι λιγότερο από τα αναμενόμενα,αφού είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.Παρουσιάζεται,μάλιστα, η παρουσία του Ν.Φίλη στο τραπέζι του διαλόγου ως ήττα,καθώς ο κ.Ιερώνυμος είχε τραβήξει “κόκκινη γραμμή” σε ότι αφορά την επικοινωνία της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας.Παράλληλα,αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έφυγε από τη συνάντηση με  γενικές διαβεβαιώσεις,χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση,αποκαλύπτοντας έτσι,όπως αναφέρουν,την νίκη της Κυβέρνησης.

Όμως όπως και να έχει τελικά,το θέμα των Θρησκευτικών στα σχολεία φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα,ίσως όμως με λιγότερη ένταση.Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις  Κυβέρνησης-Εκκλησίας το προηγούμενο διάστημα προμήνυαν θανάσιμη σύγκρουση και αν μη τι άλλο αυτή αποφεύχθηκε σε αυτή τη φάση,ενώ η Εκκλησία διατήρησε,απ’ότι φαίνεται, το ρόλο του θεσμικού ρυθμιστή,έστω και σε επίπεδο διαλόγου…

Σήμερα,αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ο απολογισμός που θα κάνει  η Ιεραρχία σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό.

Μαξίμου

«Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί» ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία πολιτείας εκκλησίας δήλωσε εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει «πάγωμα» του προγράμματος σπουδών επανέλαβε ότι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν λύθηκαν. Και αρχίζει από την αρχή ένας αγώνας συνεργασίας. Ερωτηθείς αν θα συνεχισθεί το πρόγραμμα φέτος είπε ότι θα δοθούν τα παλαιά βιβλία και η προσπάθεια διορθώσεων θα γίνει από τώρα. Έως ότου γραφούν τα νέα βιβλία, θα χρησιμοποιούνται τα σημερινά βιβλία.

Νίκος Φίλης

Ήτανε πολύ καλό το κλίμα της συζήτησης, οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί, ο διάλογος συνεχίζεται γιατί υπάρχουν σημεία που πρέπει να τα συζητούμε, η εκκλησία και η πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών, η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων, θα εφαρμοσθούν, είναι απόφαση και ευθύνη της πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης, βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανείμει τα παλαιά, συνυπάρχουν αυτά τα ζητήματα και όπως όλα τα μαθήματα, έτσι και τα θρησκευτικά θα αξιολογηθεί το μάθημα και τα νέα προγράμματα. Θα ακουσθούν ξανά οι απόψεις και της εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.

Ο υπουργός είπε ότι συνεχίζεται το μάθημα με τα νέα προγράμματα, συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας για το θέμα αυτό, διότι ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών, αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θα κάνουμε διάλογο, θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων, από εκκλησιαστικούς παράγοντες και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι μίλησε με τον αρχιεπίσκοπο σε πολύ καλό κλίμα, καθώς όπως υπογράμμισε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του. Ερωτηθείς αν υπήρξε συμβιβασμός καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η αρχιεπισκοπή ζήτησε πάγωμα» του προγράμματος, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε επί ποίων ζητημάτων έγινε η συζήτηση, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες απόψεις και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της εκκλησίας.

Επανέλαβε ότι τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν, αλλά θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία φέτος, προσθέτοντας ότι έτσι κι αλλιώς εμείς δεν έχουμε την άποψη ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο, θέλουμε το μάθημα να είναι πιο πλούσιο, θέλουμε μια αντίληψη βιωματική στην διδασκαλία για θεματική διδασκαλία, πάντοτε τηρώντας τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον αρχιεπίσκοπο.

– Η πρώτη αφορά υποχρεωτικότητα του μαθήματος.

– Η δεύτερη αφορά την μη μείωση των ωρών διδασκαλίας.

– Η τρίτη αφορά μια κατεύθυνση για τον ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ’ όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.

Τέλος, διέψευσε κάποιες φήμες ότι το κλίμα δεν ήταν καλό, λέγοντας ότι δεν έχω αυτή την εντύπωση και για τους ιεράρχες, το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό με τις διαφωνίες που ο καθένας έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις, ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού της χώρας, και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που έχει και η εκκλησία και όχι μόνον η πολιτεία.

Π.Καμμένος

«Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα