Ευ.Τσακαλώτος:«Είμαστε σε καλό δρόμο για το χρέος»

54543Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  κατά τη διάρκεια στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα, το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο η ομάδα Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας λέγοντας ότι «είμαστε σε ένα καλό δρόμο για το πώς θα γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο» και πως στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει λύση ώστε να δημιουργηθεί ένας «καθαρός διάδρομος» για την προσέλκυση επενδύσεων.

Επίσης,ο υπουργός σημείωσε ότι ο τρόπος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ, είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τον πολιτικό διάλογο τα επόμενα χρόνια και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση.

Η κατάρρευση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημείωσε ο υπουργός, ενώ προανήγγειλε την δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, «με νέες συνθήκες» όπως είπε και τόνισε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να αναδιαρθρωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Γι’ αυτό το σκοπό , συνέχισε, μια καλή συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα για το χρέος θα είναι καλό νέο για τους επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως οι ρυθμιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης μετά το 2010 δεν είναι κοντά στο να αποτρέψουν μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, διότι η ΕΕ δεν έχει καταλήξει στο μοντέλο του τραπεζικού συστήματος που θα εξυπηρετεί την οικονομία, «και αυτό θα είναι η μάχη των επόμενων ετών μέσα στην ΕΕ», όπως υπογράμμισε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει η Αριστερά να στελεχώσει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα, άλλα ολόκληρη την Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική της. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τον έλεγχο που πρέπει να ασκεί στο τραπεζικό σύστημα το κράτος μέσω του ΤΧΣ, δηλαδή με τα σωστά στελέχη μπορούν να εφαρμοστούν οι πολιτικές της Αριστεράς για την κοινωνία και μπορεί όπως είπε να γίνουν στο μέλλον αλλαγές, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών να μετατρέπεται σε μετοχές με δικαίωμα ψήφου υπέρ του δημοσίου.

 

Σχετικά Νέα