Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη:Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί προτεραιότητα

Plenary session in Brussels - week 46 2014

Απάντηση έδωσε ο Αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Phil Hogan, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με το πλαίσιο κανόνων στον αμπελοοινικό τομέα και τα αποτελέσματα που θα έχει στην ελληνική παραγωγή κρασιού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Hogan παραδέχεται πως η Κομισιόν θεωρεί αναγκαία την ευθυγράμμιση με την κοινή οργάνωση των αγορών σύμφωνα και με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ παράλληλα σημειώνει πως η τελική μορφή των σχετικών εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και ότι θα αποτελέσει πεδίο διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών και των ενδιαφερομένων φορέων.

Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των γεωγραφικών ενδείξεων, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Hogan αναφέρει πως “η προστασία και προώθηση των γεωγραφικών ενδείξεων όλων των γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του οίνου, συνιστά μία από τις προτεραιότητες της κοινής γεωργικής πολιτικής” ενώ υπενθυμίζει πως “ο οίνος αποτελεί επιλέξιμο προϊόν και μπορεί επίσης να λάβει χρηματοδότηση της ΕΕ για δραστηριότητες προώθησης”.

Με αφορμή της επιστολή ανησυχίας 13 κρατών-μελών με παράδοση στο κρασί, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με την οποία ζητούν να διατηρηθούν τα προνόμια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αμπελοοινικού τομέα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Κομισιόν πληροφορίες για τις ενέργειες που σκοπεύει να κάνει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αμπελοοινικού τομέα θα διατηρηθούν, ενώ ταυτόχρονα πρότεινε “μέτρα τόνωσης για τον αμπελοοινικό τομέα, για χώρες με παράδοση στην παραγωγή κρασιού, ιδιαίτερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από γεωγραφικές ενδείξεις”.

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: Πλαίσιο κανόνων αμπελοοινικού τομέα

Η Επιτροπή έχει στους κεντρικούς άξονες των πολιτικών της την απλούστευση των κανόνων του αμπελοοινικού τομέα, στους οποίους παρατηρείται έλλειψη διαφάνειας. Η κίνηση αυτή θεωρείται από πολλές χώρες ως απειλή προς το υπάρχον πλαίσιο κανόνων στην παραγωγή κρασιού.

Για αυτό τον λόγο, έχει σταλεί προς την Επιτροπή επιστολή 13 κρατών-μελών με έντονη παράδοση στην παραγωγή κρασιού (μεταξύ τους και η Ελλάδα), με την οποία ζητούν να διατηρηθούν τα προνόμια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αμπελοοινικού τομέα, καθώς και το πλαίσιο αναφορικά με τις ετικέτες και την πολιτική ποιότητας. Οι 13 χώρες απαιτούν επίσης την ένταξη όλων των κανόνων και γεωγραφικών ενδείξεων σε ένα ενιαίο κείμενο, ώστε να πάψει ο διαχωρισμός ετικέτας και γεωγραφικής ένδειξης, που δυσχεραίνει την δραστηριότητά τους.

Με δεδομένο ότι ο αμπελοοινικός τομέας στην Ελλάδα, παρά την σημαντική πρόοδο και διεθνή αναγνώριση που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης σημαντικές δυσκολίες, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αμπελοοινικού τομέα θα διατηρηθούν, καθώς και για να πάψει ο διαχωρισμός ετικέτας και γεωγραφικής ένδειξης;

2. Σχεδιάζει μέτρα τόνωσης για τον αμπελοοινικό τομέα, για χώρες με παράδοση στην παραγωγή κρασιού, ιδιαίτερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από γεωγραφικές ενδείξεις;

E-005937/2016

Απάντηση του κ. Hogan εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή πρέπει να ευθυγραμμίσει τις πράξεις που εκδόθηκαν βάσει του κανονισμού για την κοινή οργάνωση των αγορών με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέσω της έκδοσης εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμών. Στο πλαίσιο αυτό, και βάσει της διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας1, η Επιτροπή θα προβεί στην απλούστευση των ισχυουσών νομοθετικών πράξεων.

Όσον αφορά τις διατάξεις για την επισήμανση των οίνων, η διαδικασία ευθυγράμμισης και απλούστευσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και δεν έχει ακόμη αποφασιστεί η τελική μορφή των σχετικών εκτελεστικών και κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν θα οδηγήσει σε σημαντική τροποποίηση των ειδικών διατάξεων για τον οίνο, θα διεξαχθεί δε σε ευρεία διαβούλευση με τα κράτη-μέλη και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η προστασία και προώθηση των γεωγραφικών ενδείξεων όλων των γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του οίνου, συνιστά μία από τις προτεραιότητες της κοινής γεωργικής πολιτικής. Δράσεις προώθησης των οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ή με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη είναι διαθέσιμες μέσω των εθνικών προγραμμάτων στήριξης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρόσφατης μεταρρύθμισης της πολιτικής για την προώθηση2, ο οίνος αποτελεί επιλέξιμο προϊόν και μπορεί επίσης να λάβει χρηματοδότηση της ΕΕ για δραστηριότητες προώθησης.

1

 ΕΕ L 123 της 12.5.2016.

2

 Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1144/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης που αφορούν τα γεωργικά προϊόντα και εφαρμόζονται στην εσωτερική αγορά και σε τρίτες χώρες, ΕΕ L 317 της 4.11.2014.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα