EWG:Εκταμίευση των 2,8 δισ. στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου

55656Θετικά αποτιμούν κύκλοι αξιωματούχων  τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του EuroWorking Group,καθώς έγινε ξεκάθαρο πως εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έλαβε μέρος και ο  Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, προκειμένου  να ενημερώσει το EWG για την εξέλιξη των τεχνικών ασκήσεων για τα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο χρονικός ορίζοντας για τα μέτρα αυτά προσδιορίζει  ότι  θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.Τα μέτρα αυτά θα επηρεάζουν την αποπληρωμή ελληνικών υποχρεώσεων ως το τέλος του προγράμματος το 2018. Τα «μεσοπρόθεσμα» μέτρα ,που αφορούν:μείωση επιτοκίων, επέκταση ωρίμανσης δανείων, επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων κ.α., θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα ποσοτικοποιηθούν πιθανότατα τον Δεκέμβριο, για να τεθούν σε ισχύ από το 2018 και μετά.

Τώρα ,σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εξέθεσε τους προβληματισμούς της κυβέρνησης και ανέπτυξε πιθανούς τρόπους για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Επίσης,συνάντηση με την αρμόδια τεχνική ομάδα ελεγκτών του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται για την σύνταξη ειδικής έκθεσης με αντικείμενο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, είχε στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός εξέθεσε τους προβληματισμούς της κυβέρνησης και ανέπτυξε πιθανούς τρόπους για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα