Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο

ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ- ÅÐÉÊÁÉÑÅÓ ÅÑÙÔÇÓÅÉÓ,Ç ÁÉÈÏÕÓÁ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ (EUROKINISSI-ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Εν μέσω έντονων διαξιφισμών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης  υπερψηφίστηκε από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης και τα προαπαιτούμενα τα οποία ξεκλειδώνουν την υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπέρ ψήφισαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων). Σήμερα, Τρίτη, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο Ευ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι είναι εκκρεμότητα και θα κατατεθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε άλλο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τροπολογία που θα αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γι ακόμα μια φορά καλεί τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο που αφορά τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ,τόνισε ότι «όσο όσο είμαι εγώ υπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αν θέλει ας το κάνει η ΝΔ και ας πάρει την ευθύνη».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις και να κοπεί ο ομφάλιος λώρος που τις συνδέει με τα γραφεία των υπουργών.

«Λένε ότι χάνεται η εποπτεία των υπουργείων. Βεβαίως χάνεται, με τον τρόπο που λειτουργούσε το ΠΑΣΟΚ. Λες και δεν υπήρχε επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάποιος υπουργός που είχε υπό την εποπτεία του κάποια ΔΕΚΟ και έκανε η ΔΕΚΟ 300 προσλήψεις εκ των οποίων οι 250 προσλήψεις ήταν από το νομό του υπουργού», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «με αυτή την έννοια έχετε απόλυτα δίκιο. Δεν θα μπορεί να βάζει ο υπουργός τους δικούς του ανθρώπους. Προφανώς θέλετε να συνεχίσετε το παλαιό σύστημα. Αυτό το παλιό σύστημα τελείωσε. Θα υπάρχει εσωτερικός κανονισμός και θα υπάρχουν δύο θεσμοί που θα συντονίζουν κάθε ΔΕΚΟ και με την επιμέρους πολιτικής (π.χ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίας) και με την κυβερνητική πολιτική».

Αναφερόμενος ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο νομοσχέδιο τόνισε πως «δεν υπάρχει πουθενά στο νόμο ότι πάει για ιδιωτικοποίηση» όποια δημόσια επιχείρηση ενταχθεί στο υπερταμείο. Σημείωσε πάντως πως «έχει δίκιο» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που λέει ότι με το νόμο δεν αποκλείεται η ιδιωτικοποίηση.

«Αλλά όσο είμαι εγώ υπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ γιατί χρειάζεται σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. Άμα πάρετε εσείς την κυβέρνηση μπορεί να εσείς να τα ιδιωτικοποιήσετε», διαβεβαίωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνονται για αύξηση της αξίας των δημοσίων επιχειρήσεων με άλλα μέσα: «έχουμε ολυμπιακά ακίνητα π.χ. το μπιτς βόλεϊ. Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε μία ιδιωτική εταιρεία μέσα από το υπερταμείο για να το ξαναφτιάξει και να είναι το κέντρο του αθλήματος; Γιατί να μην έρχονται στην Ελλάδα οι εθνικές ομάδες των βορείων κρατών όπως η Νορβηγία για να προπονούνται το χειμώνα;», τόνισε.

Αναφερόμενος ο Ευκλ. Τσακαλώτος στην οικονομική κατάσταση επεσήμανε ότι «φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Σας θυμίζω τι έλεγε η αντιπολίτευση και οι εφημερίδες, ότι η διαπραγμάτευση είναι στον αέρα, ότι καθυστερεί, ότι τα οικονομικών είναι στον αέρα και έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης για το υπερταμείο».

«Είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα κατά 300 εκατ. χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ αυξήθηκε. Το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη. Πότε είχε γίνει αυτό; Ξέρουμε ότι όλη η ρητορεία ότι δεν θα τελειώσουν τα προαπαιτούμενα είναι στον αέρα, όπως και η ρητορεία για τον κόφτη», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε επίσης,ότι η μεταφορά των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο δεν συνεπάγεται την ιδιωτικοποίησή τους και ξεκαθάρισε ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Καταλόγισε, δε, στην αντιπολίτευση «προπαγανδιστική τακτική» και «επιλογή υπονόμευσης», όταν υποστηρίζει ότι η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο συνεπάγεται αυτομάτως και την ιδιωτικοποίησή τους.

Παρόμοια και η τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών,Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι καμία Δημόσια Επιχείρηση που εντάσσεται στο νέο Υπερταμείο δεν πηγαίνει προς ιδιωτικοποίηση,χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Εταιρείας “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” .

Ο υπουργός Υποδομών υπογράμμισε ότι όλες οι κτιριακές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί έχουν παραδοθεί στους φορείς και επεσήμανε ότι “δεν μπορεί ένας οργανισμός που δεν έχει περιουσία, με τρομερά προβλήματα να πηγαίνει για ιδιωτικοποίηση, και το ίδιο ισχύει και για την “Αττικό Μετρό”.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει θέμα μη διασφάλισης των θέσεων των εργαζομένων, κάτι που, όπως είπε “θα βεβαιώσει και για την αντίστροφη πορεία και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με βάση το νομοσχέδιο που ετοιμάζει και θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση”.

Ωστόσο,πέραν από την αντιπολίτευση,και οι συνδικαλιστικοί φορείς τάχθηκαν εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων και την ένταξη τους στο Υπερταμείο.

Παράλληλα,το ΚΚΕ προανείγγειλε ονομαστική ψηφοφορία. Ειδικότερα,ο βουλευτής Νικόλαος Καραθανασόπουλος, αφού ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι μονόδρομος η προσπάθεια ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος σε μία κατεύθυνση συνολικών ρήξεων.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, διερωτήθη εάν η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο συνιστά εθνική πολιτική. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε την ενεργειακή επάρκεια των νησιών.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε ότι η κυβέρνηση περνά τα πιο επώδυνα μέτρα και αναφερόμενος στη δημιουργία του υπέρταμείου είπε ότι εκ πρώτης όψεως οι «αποκρατικοποιήσεις μάς βρίσκουν θετικούς αλλά δεν θέλουμε το ξεπούλημα».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας σημείωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο για την επόμενη δόση. Εστιάζοντας στην αγορά ενέργειας, επεσήμανε ότι αποτελεί πολύπλοκο ζήτημα και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός. Αντί αυτού, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προτίμησε την οδό του κατ’ επείγοντος. «Η κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς να την ενδιαφέρει η ουσία. Πρόκειται για μία βαθιά αντιμεταρρυθμιστική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα,είχε υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Ευ.Τσακαλώτου και του Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη,με τον πρώτο να κάνει λόγο για για χυδαιότητες, με αφορμή την αναφορά του εισηγητή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι στη διοίκηση του «Υπερταμείου», έχει διοριστεί σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση. Δεν είναι όπως μάθατε στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης υποστήριξε, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας για να βγει η χώρα από την κρίση. «Προχωράμε στις διαπραγματεύσεις λαβωμένοι, με το μυαλό και τα μάτια μας στο τέλος της λιτότητας και με μεγάλη αισιοδοξία. Δεν πετυχαίνουμε μερικές φορές τους στόχους μας, αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον έλληνα πολίτη και να φέρουμε την δίκαιη ανάπτυξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζούλης.

«Σήμερα καταρρέουν όλοι οι μύθοι που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τις αποκρατικοποιήσεις», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας, ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και έχουν πολλαπλασιαστεί οι οφειλές του δημοσίου. Κάνατε τη χειρότερη συμφωνία», τόνισε μεταξύ αλλων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα