Αλ.Τσίπρας:«Τώρα είναι η στιγμή για την απομείωση του χρέους»

456«Τώρα είναι η στιγμή για την απομείωση του χρέους», είπε σε ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ Concordia Summit, ενώ και στη συνάντησή με τον Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως πρόκειται για απαραίτητο βήμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στην ομιλία του στο φόρουμ και μιλώντας για το ελληνικό χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, οι πιστωτές της πρέπει να πράξουν το καθήκον τους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας «η στιγμή αυτή είναι τώρα».

Όπως ξεκάθαρα φαίνεται το χρέος είναι βασικό θέμα συζήτησης των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη,άλλωστε τα ζητήματα του ελληνικού χρέους, του Προσφυγικού και το Κυπριακό βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε, στην Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα,και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα στην ελληνική οικονομία ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις καθώς και ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι σταθερή λύση σημαίνει γρήγορη λύση ως το τέλος του χρόνου και είπε χαρακτηριστικά ότι “μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της”.

Επίσης ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα του ΔΝΤ και των θεσμών σχετικά με το χρέος. Είπε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει μια σταθερή λύση που σημαίνει βιώσιμη λύση.

Επιπλέον, αποτιμώντας την συζήτηση για το χρέος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάϊντεν δεν έθεσε το ζήτημα υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας της ατζέντας του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος της.

Ο πρωθυπουργός είπε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση έκλεισε κανονικά, ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ότι η συμφωνία εφαρμόζεται από την Ελλάδα και πως αυτή πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, ότι υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρέος και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδύσεις που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσουν, ενώ του επισήμανε πως αυτό είναι και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ και σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές επ’ αυτών των ζητημάτων τοποθετήθηκε ο κ. Μπάιντεν, αλλά χωρίς να πει, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, “κάντε τα μαθήματά σας”.

Σε ότι αφορά το Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) που εφαρμόζεται και επομένως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια στήριξη σταθερότητας προς όλους προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε.

Στην ουσία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εκείνο που ετέθη ήταν ότι αυτό αποτελεί μια μορφή στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής που αυτή την στιγμή σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού.

Ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη “και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας”.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η λύση του συνιστά μια λύση σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ασφάλειας, είναι πρόβλημα κατοχής επί της ουσίας, άρα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλα τα προβλήματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μπάιντεν ότι το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι εκείνο της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και από αυτό το ζήτημα ξεκινά η λύση.

Η ουσία, επισημαίνουν οι πηγές της κυβέρνησης, είναι ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο δυνάμεις, ότι υπάρχει επίσης πρόοδος στις συνομιλίες και βάσει αυτού προχωράμε.

Αποτιμώντας το εν γένει κλίμα, οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι και στα τρία αυτά ζητήματα οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να στηρίξουν παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στις ΗΠΑ εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Επίσης οι κκ. Τσίπρας και Μπάιντεν συμφώνησαν στο να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης εκ μέρους των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες τους σε όλα τα ζητήματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν επίσης ότι οι ΗΠΑ συνδέουν, με κάποιο τρόπο, το θέμα του χρέους με την σταθερότητα στην Ευρώπη, την οποία σταθερότητα συνδέουν με την δυνατότητα και για μεγαλύτερες επενδύσεις και για σταθερότερο οικονομικό κλίμα στον κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που ενδιαφέρονται να λυθεί το ζήτημα.

“Για τις ΗΠΑ η επίλυση του χρέους είναι ζήτημα σταθερότητας στην Ευρώπη” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέφερε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενώ στο θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ, είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν αυτό το ζήτημα καθώς θεωρούν ότι αφορά την σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ομιλία Τσίπρα  στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα

«Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Είτε θα καταφέρουμε να την διαχειριστούμε συλλογικά, συνεκτικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του αυτή.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης την Γιούσρα Μαρντίνι – τη Σύρα πρόσφυγα που πέρασε από την Ελλάδα και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως κολυμβήτρια – για όσα είπε, και για το θάρρος της.

«Είναι τραγικό να λέγεται, αλλά είναι μία από τους τυχερούς ανθρώπους διότι επέζησε των κυμάτων της Μεσογείου, που παρά τις καλύτερες προσπάθειες που καταβάλαμε, πήραν τόσες πολλές ζωές.

Τυχερή γιατί δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα τις μέρες που τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν ξαφνικά και μονομερώς, (πράξη) υποστηριζόμενη από χώρες και ξενοφοβικές δυνάμεις που χτίζουν τείχη και φράχτες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τους “επικίνδυνους” ανθρώπους σαν την Γιούσρα. Είναι ντροπή για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η πρόκληση του προσφυγικού που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι παγκόσμια, είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας, στην συνέχεια, πως «είτε θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα συλλογικά, συνολικά και στην βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε».

«Ένα από τα σημεία του κόσμου όπου αυτό δοκιμάζεται περισσότερο σήμερα, είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο.

Όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων.

Αν μιλούσαμε, π.χ., για τη Μεγάλη Βρετανία, αυτός ο αριθμός θα αναλογούσε σε ένα πληθυσμό 520.000 προσφύγων και μεταναστών», επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξη τους, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Υπηρεσία Ασύλου της Ελλάδας, η οποία δεν υπήρχε καν πριν από τρία χρόνια, διαχειρίζεται αυτή την στιγμή τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές αρχές μαζί με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και τις τουρκικές προσπαθούν να εφαρμόσουν «την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και, το σημαντικότερο, των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος – αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη».

«Αν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα – με υποστήριξη από πολλές χώρες της ΕΕ – αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές.

Δυνάμεις που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί πολυτέλεια και πως ο διαμοιρασμός της ευθύνης αποτελεί απαράδεκτη επιβολή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην συνέχεια στην αναγκαιότητα μιας ισχυρής διεθνούς πρωτοβουλίας που θα ορίσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για διαχείριση προσφύγων και θα αποδυναμώσει την ξενοφοβική αντι-μεταναστευτική ατζέντα.

«Το πλαίσιο αυτό οφείλει να ενισχύσει: την υποστήριξη σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας καθώς και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση αυτών που το έχουν ανάγκη, τις πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, συμπεριλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία, και την αστυνομική συνεργασία ενάντια σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων. Σήμερα, ένα τέτοιο παγκόσμιο πλαίσιο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Και αυτό το γνωρίζουμε στην Ελλάδα πολύ καλά», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα