Το σχέδιο της κυβέρνησης να βάλει «φρένο» στις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Ένα πλάνο τριών αξόνων με στόχο να περιορίσει τις επιπτώσεις των πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, τύπου Airbnb, αναμένεται να βάλει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκε και με το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ)

Σε αυτή την επαφή συζητήθηκαν τρεις περιορισμοί που μπορούν να εφαρμοστούν στο Airbnb και, εν γένει, σε κάθε τύπο βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα τρία μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για το Airbnb είναι τα εξής.

Να τεθεί όριο δύο ακινήτων ανά φορολογικό μητρώο δικαιούχου εισοδήματος.
Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου για πάνω από 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος (δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).
Για να μπορέσει κάποιος ενοικιαστής να μισθώσει το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες να αποδεικνύεται ότι το συνολικό του εισόδημα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb ή παρόμοιας πλατφόρμας δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ ανά έτος.
Ο Ανδρέας Χίου, πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΑ, σχολίασε στο ίδιο ρεπορτάζ ότι «ο υπουργός (σ.σ. Χάρης Θεοχάρης) φαίνεται να κατανόησε πως σε περίπτωση που ισχύσουν οι παραπάνω περιορισμοί, τότε οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να βάλουν… λουκέτα στα ακίνητά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα έσοδα του Δημοσίου από βραχυχρόνιες μισθώσεις».

Σχετικά Νέα