Κρίσιμος «σταθμός» η Νέα Υόρκη για προσφυγικό και χρέος

fsfsΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται  στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών,όπου και θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας.

Την Τρίτη ο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρευρεθεί  μαζί με όλους τους ξένους ηγέτες στη σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκεί αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα και τις ανάγκες τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο κ.Τσίπρας  θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχοντας,φυσικά, ως κεντρικό θέμα συζήτησης  το προσφυγικό,ενώ παράλληλα στο πρόγραμμα των συναντήσεών του περιλαμβάνεται και  ο  ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι-μουν.

Όμως, το ταξίδι στη Νέα Υόρκη,πέραν των διαδικασιών της Συνόδου  Κορυφής του ΟΗΕ για το προσφυγικό,περιλαμβάνει και επαφές που αφορούν το χρέος.Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση  με το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στη Νέα Υόρκη προετοίμασε το έδαφος των σχετικών επαφών και συζητήσεων της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο  κ. Παππάς συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Nathan Sheets και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, κ. Adewale Adeyemo.Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων».

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη(Τοπική ώρα Νέας Υόρκης):

– Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας έχει οριστεί για τις 08.30.Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται μεταξύ 12.00-13.00.

-Ομιλία πρωθυπουργού  μεταξύ 15.00-16.30 κατά την διάρκεια της 4ης Στρογγυλής Τράπεζας της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών-μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας

-Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου μεταξύ 08.00 και 08.30 θα δοθεί Δεξίωση Υποδοχής από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:

-08:30-09:00: Εκδήλωση Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την 1η επέτειο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

-09:00-11:00: Έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

-13:15-15:00: Παράθεση επίσημου γεύματος από Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών.

-15:30-18:30: Σύνοδος των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ομιλία του πρωθυπουργού.

-Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί μεταξύ 16.30-17.15 με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

-Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί μεταξύ 11.00-12.00 με τον Αρχιεπίσκοπο Aμερικής Δημήτριο

-Συνάντηση πρωθυπουργού με τον με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι-μουν μεταξύ 18.30-18.40.

-Στις 19.00 ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην ΓΣ του ΟΗΕ.

-Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Ν. Υόρκη προς Βιέννη, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα