Στον Λευκό Οίκο ο Ν. Παππάς

New State Minister Nikos Pappas holds a folder as he leaves the Prime Minister's office to name the new cabinet in Athens on Tuesday, Jan. 27, 2015. Prime Minister Alexis Tsipas’ governing Syriza party announced a Cabinet that includes officials from its coalition ally, the anti-bailout and right wing Independent Greeks. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας (DNSA), αρμόδιος για τη διεθνή οικονομία,Ουόλι Αντεγέμο, συναντήθηκε σήμερα Σάββατο στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Συζήτησαν πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα, το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και για μια βιώσιμη πορεία προς τα μπρος.

Ο Αντεγέμο υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι η Ευρώπη να τηρήσει τη δέσμευσή της ώστε το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο μέσω σημαντικής ελάφρυνσης χρέους, προσθέτοντας πως όλα τα μέρη χρειάζεται να επιδείξουν ευελιξία.

O Υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε στους συνομιλητές του την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας.

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για την υποχρέωση της Ελλάδας σε πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, τόνισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά, έτσι ώστε η δέσμευση για την εξυπηρέτηση του χρέους –που προφανώς είναι καίριας σημασίας- να μην διακυβεύει την προοπτική της Ελλάδας και του ελληνικού λαού για ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε την αμερικανική πλευρά για την πρόοδο των συζητήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχει εισέλθει σε τροχιά προς την ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε την υποχώρηση της ανεργίας στο 23,1% κατά το β’ τρίμηνο του 2016 (από το επίπεδο του 26,1% στο οποίο την παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), το θετικό ρυθμό ανάπτυξης +0,2% το β’ τρίμηνο του 2016 (έναντι πρόβλεψης της Κομισιόν για ύφεση -0,3% στο ίδιο διάστημα), καθώς και τα επίπεδα-ρεκόρ του τουρισμού (αφού οι εισροές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 25 εκατομμύρια τουρίστες).

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης,1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που διοργανώθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή των ηγετών της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τα συμπεράσματα της Συνόδου για μια Ευρώπη που θα αφουγκράζεται περισσότερο τις ανάγκες των λαών της και σημείωσε ότι αυτά συνιστούν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα