Αλ.Τσίπρας:Αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε υπαρξιακή κρίση και αδιέξοδο

789Το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27, στη Μπρατισλάβα.

Τόνισε ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ. «Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», είπε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παραμένουν στο τραπέζι οι διαφορές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο σημείωσε ότι γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας και πως πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να συνεχίσει η ΕΕ. Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή», επισημαίνοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει βέβαια να είναι και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας. Μάλιστα, τόνισε πως η Ευρώπη δίνει την αίσθηση ότι είναι ένας γραφειοκρατικός οργανισμός, χωρίς διαφάνεια.

Επίσης, δήλωσε ότι «η Ευρώπη απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς και των αντιευρωπαϊκών λαϊκίστικων δυνάμεων».

Υπογράμμισε δε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, παραπέμποντας στην τοποθέτηση του Ζ. Κ.Γιούνκερ την Τετάρτη στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα:
1. Περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία.
Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) έναντι των διακυβερνητικών θεσμών (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Eurogroup).
2. Διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου.
Επ’ αυτού επισήμανε ότι υπάρχουν 25 εκατ. άνεργοι, 11 εκατ. μακροχρόνια άνεργοι, ότι η ανεργία των νέων αγγίζει το 30 – 50% στην περιφέρεια και ότι πρόκειται για μια «καμμένη γενιά».
3. Αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα. Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων. Όχι ο καθένας μόνος του.

Ως προς τον άξονα της Ασφάλειας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αντιτρομοκρατική συνεργασία. Αλλά με αναβάθμιση του παγκόσμιου και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων στην περιοχή μας.

«Μη νομίζουμε ότι υιοθετώντας την ατζέντα της Ακροδεξιάς αποτρέπουμε την άνοδο της. Η Ακροδεξιά ατζέντα, ενισχύει την ίδια την Ακροδεξιά», υπογράμμισε για το Προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «αυτό που απαιτείται είναι ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, όχι blame game».

«Ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και το άσυλο», τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για στήριξη της καθιέρωσης ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, είπε ότι χρειάζονται συμφωνίες με χώρες διέλευσης, αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης, νόμιμες οδοί μετανάστευσης, στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, δίκαιη αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να μην πέφτει το βάρος σε αυτές, και βεβαίως μετεγκαταστάσεις.

Φρανσουά Ολάντ: Η Ε.Ε μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά το Brexit

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Άγκελα Μέρκελ: Νέα ατζέντα τον Μάρτιο 

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο για την επανεκκίνηση της Ευρώπης τον Μάρτιο του νέου έτους.

«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και εξαιτίας άλλων δυσκολιών που έχουμε, ωστόσο πρέπει να συμφωνήσουμε από κοινού για την ατζέντα, ώστε να έχουμε ένα πλάνο εργασίας για τη διαχείριση των ζητημάτων μέχρι την 60η επέτειο υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης», δήλωσε η Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.

Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συμβιβαστεί στο θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων στις συνομιλίες για το Brexit

Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο εάν το Λονδίνο αποδεχθεί επίσης από την πλευρά του την ελευθερία κυκλοφορία των εργαζομένων, επισήμαναν σήμερα ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.

«Επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Αναφορικά με την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και των προσώπων… παραμένουμε πιστοί στην θέση– και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πρωθυπουργών που αποχωρούν και πρωθυπουργών που παραμένουν– ότι (η ελευθερία αυτή) έχει να κάνει με τους πολίτες στην Ευρώπη», τόνισε ο Γιούνκερ.

«Επομένως δεν μπορώ να δω καμία πιθανότητα συμβιβασμού σε αυτό ακριβώς το ζήτημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Τουσκ: Θα προταχθεί το συμφέρον των 27 και όχι της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβας, ο Τουσκ είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας.
Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό.

Φίτσο: Παρά τις όποιες αδυναμίες, η Ε.Ε είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε

«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος τόνισε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας», δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει«σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα