Βούτσης:Η οικονομική διάσταση των γερμανικών αποζημιώσεων έρχεται δεύτερη σε σημαντικότητα

Single conversation and vote plenary sitting on civil partnership expansion to same sex couples, in Athens, on Dec. 22 2015 / Μόνη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια επέκτασης συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και λοιπών διατάξεων, στην Αθήνα, στις 22 Δεκεμβρίου 2015

«Η οικονομική διάσταση αυτού του θέματος έρχεται δεύτερη και τρίτη σε σημαντικότητα. Θα τεθεί ή μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό, μόνο εφόσον υπάρξει μια επί της ουσίας συζήτηση πάνω στο ηθικό, στο ιστορικό και ανθρώπινο θέμα. Αυτή είναι η πληγή. Ξέρετε ότι τα χρήματα έρχονται και παρέρχονται. Βγαίνουν και διαφορετικά νομίσματα. Τώρα όλοι είμαστε στο ίδιο νόμισμα και καλά κάνουμε, όμως το άλλο ζήτημα παραμένει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ερωτώμενος για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Βούτσης ερωτώμενος το λόγο που 70 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου τίθεται το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων από την μεριά της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τόνισε πως «αυτό το αίτημα, επί της ουσίας, για την ελληνική πλευρά και για όλες τις δημόσιες αρχές έχει μείνει ανοικτό όλα αυτά τα χρόνια. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τίθεται με επίταση, ίσως γιατί πέρασαν πολλά χρόνια και υπάρχει μιαανάγκη, κατά τη γνώμη μου, να τακτοποιούνται οι λογαριασμοί όλων με το παρελθόν τους, ως κράτη, ως έθνη και ως λαοί, όταν μάλιστα είμαστε πράγματι φίλες χώρες στο πλαίσιο μιας υπερεθνικής ενότητας, όπως η Ε.Ε.».

Παράλληλα ο κ. Βούτσης τόνισε «την ανάγκη ως Ευρώπη να υπάρξει μια συναντίληψηγια μεγάλα γεγονότα που σφράγισαν τη διαδρομή της και που διαμορφώνουν μια άλλη ατζέντα. Προέχει η ηθική, ιστορική και ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πως αντιμετωπίζει η Γερμανική κυβέρνηση το θέμα των αποζημιώσεων, καθώς απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης ο κ.Βούτσης σχολίασε πως «μπορεί για τη γερμανική πλευρά να θεωρείται λήξαν το ζήτημα, πλην όμως, εάν ρωτήσετε και το Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα – και τον νυν και τον προηγούμενο– οι οποίοι έχουν επιδείξει μια ευαισθησία σε αυτά τα ζητήματα, πηγαίνοντας σε αυτό το δίκτυο των λεγόμενων «μαρτυρικών πόλεων», έρχονται σε επαφή με μια πραγματικότητα, η οποία έχει σφραγίσει και μέσω των γενεών με πάρα πολύ δραματικό τρόπο πολλά μέρη στην Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, το θέμα του κατοχικού δανείου είναι ένα λογιστικό ζήτημα που οι κυβερνήσεις θα δουν, γιατί και εκεί είχαν κατατεθεί οι πρώτες 2,5 δόσεις. Έτσι, υπήρχε μια αναγνώριση αυτού του θέματος. Το μείζον θέμα είναι η αποκατάσταση στο επίπεδο των ψυχών, της μνήμης και της δικαίωσής τους. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο καμία συμφωνία είτε 4+2 της επανένωσης, είτε οποιαδήποτε άλλη διεθνής συμφωνία, δεν μπορεί να το θεωρήσει ως λήξαν, εάν δεν έχει πραγματικά αποτυπωθεί σε μια κοινή τοποθέτηση».

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους ο πρόεδρος της βουλής είπε χαρακτηριστικά πως«στο ζήτημα του χρέους, νομίζω πως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μπουν σε μια πιο ρεαλιστική οδό, που θα αφορά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται μια λύση σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα