Ζ.Κ.Γιούνκερ:«H ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας.Η ιστορία θα θυμάται τα λάθη μας και τις ευθύνες μας»

European Commission President, Luxembourg's Jean-Claude Juncker addresses the European Parliament to present a plan on growth, jobs and investment, in Strasbourg, November 26, 2014. REUTERS/Vincent Kessler

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης, έδωσε το δικό του στίγμα για την πορεία της ΕΕ, σε μια περίοδο που κλονίζεται συθέμελα.

Ο πρόεδρος στράφηκε εναντίον των λαϊκιστών οι οποίοι: «δημιουργούν προβλήματα, δεν λύνουν προβλήματα» ζητώντας όμως ταυτόχρονα από τις κυβερνήσεις και τους Ευρωπαίους πολιτικούς: «να δείξουν δέσμευση και κουράγιο», τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τους πολίτες της Ευρώπης άλλο πια».

Επίσης,ο  Ζ.Κ.Γιούνκερ στην  ομιλία του σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αρκετά κοινωνική. «Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο περίπλοκη», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Brexit ανέφερε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει «α λα καρτ» πρόσβαση στην ενιαία αγορά».«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε… Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απειλείται από το Brexit, ωστόσο θα πρέπει το Brexit να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή. Δεν μπορεί να υπάρχει «α λα καρτ» πρόσβαση στην ενιαία αγορά», προειδοποίησε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στη Βρετανία.

Ακόμα ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ενώ ήταν ξεκάθαρος ως προς τα διάφορα είδη λαϊκισμών που αναδύονται σε αρκετές χώρες της Ένωσης, λέγοντας ότι ο λαϊκισμός δεν επιλύει αλλά δημιουργεί προβλήματα.

«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Παράλληλα,αναφέρθηκε στον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα.

«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δις ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δις μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ’ όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.

«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».

Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τη βιομηχανία ατσαλιού, για τους γαλακτοπαραγωγούς, λέγοντας ότι το γάλα δεν μπορεί να είναι φτηνότερο από το νερό, προανήγγειλε την Ένωση των Κεφαλαιαγορών και 9 εκατ. θέσεις εργασίας για νέους τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι η ανεργία είναι ακόμη υψηλή και η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και πρέπει να γίνει, ζητώντας ευελιξία στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας.

Σε σχέση με το προσφυγικό έκανε λόγο για ισχυρή στήριξη της Ελλάδας και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για τη νέα υπηρεσία φύλαξης συνόρων, τη συνολική ευθύνη για την επίλυση του θέματος και έδωσε τα εύσημα στην ύπατη εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα έπρεπε να είναι υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. και να έχει πάντα μία θέση στο τραπέζι της εκτίμησης κρίσεων.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. «Και για αυτό τώρα υποστηρίζω τους δύο ηγέτες ώστε αυτό να συμβεί εδώ και τώρα», είπε.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε ότι: «η ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας. Η ιστορία θα θυμάται τα λάθη μας και τις ευθύνες μας για το τι κάναμε σε αυτή τη γενιά. Η Ευρώπη έχει μία αποστολή, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να χτίσουμε την Ευρώπη. Εχω την ίδια ηλικία με το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, έχω αφιερώσει τη ζωή μου σε αυτό… Η Ευρώπη δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είναι κάτι πολύ πιο δυνατό και διαφορετικό».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα