Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Σεπ 14th, 2016

«Ευρωπαϊκές προσδοκίες» από την την πολυαναμενόμενη ομιλία του Ζ.Κ.Γιούνκερ

53535Μεγάλες προσδοκίες έχουν προκύψει ενόψει της ομιλίας του προέδρου της Κομισιόν,καθώς όπως αναφέρεται όλα προμηνύουν ότι  θα εξαπολύσει αντεπίθεση ενάντια  στον εθνικό-κεντρικό λαϊκισμό.Ο πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να κάνει τον απολογισμό του δύσκολου έτους που πέρασε, να σχεδιάσει το επόμενο και στη συνέχεια να δεχθεί και να απαντήσει στην κριτική των 751 ευρωβουλευτών.

Η ετήσια ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιλαμβάνει μηνύματα «ενότητας» και «αλληλεγγύης», αλλά και μια «ευχάριστη έκπληξη» σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται σκληρά.

Στην περυσινή του ομιλία ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην πρόκληση του προσφυγικού, μιλώντας στον νου αλλά και στην καρδιά των Ευρωπαίων και θυμίζοντας ότι κάποιος από την οικογένεια τους υπήρξε πρόσφυγας. Είχε ζητήσει να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και είχε τονίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι η θρησκεία των προσφύγων. Θύμισε μάλιστα και τα λάθη της Ευρώπης στο παρελθόν όταν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα σε Εβραίους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους.

Στην ομιλία του 2015 υποσχέθηκε ότι θα γίνει Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και ζήτησε την κινητοποίηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας για την ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι στη φάση της υλοποίησης. Η μετεγκατάσταση προχωράει αργά αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Πριν ένα χρόνο οι Βρυξέλλες είχαν μπροστά τη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, που πέτυχε τελικά μια καλή συμφωνία τον Φεβρουάριο και τίποτα δεν προμήνυε το σαρωτικό αποτέλεσμα του Brexit που έφερε το δημοψήφισμα.

Νέα επιδείνωση της κοινωνικής πραγματικότητας προκάλεσαν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει. Τα ελλείμματα και τα χρέη της Ευρώπης και κυρίως η ανεργία των νέων στοιχειώνουν το μέλλον και την προοπτική του μοναδικού εγχειρήματος, για το οποίο η Γηραιά Ήπειρος για 60 χρόνια ήταν υπερήφανη: Ειρήνη και ευημερία. Αυτά κλονίζονται και ένα ακόμη φάντασμα εμφανίζεται απειλητικά: Τα ακροδεξιά, τα ρατσιστικά, τα ξενοφοβικά κινήματα.

Ωστόσο, η ΕΕ τη χρονιά που πέρασε, παρά τη συσσώρευση και νέων προβλημάτων, άντεξε.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ πρέπει να δώσει τώρα μια προοπτική και μια ελπίδα.

Η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Βέρα Γιούροβα που επισκέφθηκε πριν τρεις μέρες την Αθήνα, είπε ότι από «τα συμφραζόμενα» της στάσης του Γιούνκερ μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα πει σήμερα και πρόσθεσε ότι αυτή η ομιλία θα περιέχει μια «ευχάριστη έκπληξη».

Από τα «συμφραζόμενα» των τελευταίων μηνών, αντιλαμβανόμαστε ότι θα ζητήσει μια πιο χαλαρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αφού ήδη «αθωώθηκαν» από τις ποινές για τα ελλείμματά τους η Ισπανία και η Πορτογαλία ενώ για τη Γαλλία ο κ. Γιούνκερ κατηγορείται ότι «κάνει τα στραβά μάτια».

Στο πρόσφατο Κολέγιο των Επιτρόπων φέρεται επίσης να ζήτησε να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων και των χρεών οι δαπάνες για την Παιδεία και για κάποιες Δημόσιες Επενδύσεις. Παράλληλα ακούγεται το ενδεχόμενο να παραταθεί το Σχέδιο Γιούνκερ και να αυξηθούν οι πόροι του.

Οι δύο Επίτροποι που έχουν τα οικονομικά χαρτοφυλάκια Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί δείχνουν να διχάζονται με τον πρώτο να είναι υπέρ της αυστηρότερης τήρησης των κανόνων και τον δεύτερο να συναινεί στη χαλάρωση, αλλά φαίνεται ότι Σόιμπλε που διευθύνει την ορχήστρα έχει δώσει πράσινο φως, τουλάχιστον για την περίπτωση των ελλειμμάτων Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Οι συμφωνίες έγιναν για να τηρούνται αλλά οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτες λύσεις και όπως είπε και στην περυσινή του ομιλία ο πρόεδρος της Επιτροπής «δεν είναι καιρός για συνηθισμένα πράγματα».

Η ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, όπως αναφέρει επίσημα η Επιτροπή, εγκαινιάζει τον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη διαμόρφωση του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2017, όπως εξάλλου προβλέπεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Η φετινή συζήτηση αναμένεται επίσης να συμβάλει στη Σύνοδο των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Μπρατισλάβα, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μεταδώσουν ζωντανά την ομιλία και τη συζήτηση στην ολομέλεια:

Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση και live blog στην ιστοσελίδα www.ec.europa.eu/soteu

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραπέμπει στην ειδική πλατφόρμα και στο Storify του ΕΚ για απευθείας σύνδεση με τη συζήτηση στην ολομέλεια, και επιπλέον πληροφορίες για τους ευρωβουλευτές και τις πολιτικές τους ομάδες, φωτογραφίες και βίντεο.

Επίσης, μέσα από το EP Newshub, θα εμφανίζονται τα σχόλια των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης αλλά και σε όλους τους λογαριασμούς του ΕΚ στο Twitter με το #SOTEU.

Ψηφιακή αγορά, επενδύσεις, άμυνα, μετανάστευση: το φετινό εγχείρημα αναμένεται να περιλαμβάνει μία σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ικανών να επαναφέρουν την ενότητα των 27, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των οποίων συνέρχονται , για πρώτη φορά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.

Μόνος απέναντι στους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες, μαζί με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί, για να κάνει έναν μετά το Brexit απολογισμό, πριν αποκαλύψει το σχέδιο μάχης για τους προσεχείς μήνες.

«Περιμένουμε μία δυνατή ομιλία, ορόσημο, που θα εκφράσει τη φωνή της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Διότι «η Ενωση βρίσκεται σε κακή κατάσταση», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Θα αποτελούσε «μοιραίο σφάλμα» να μην αντληθούν τα διδάγματα του Brexit, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για τον οποίο η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα την Παρασκευή θα αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής» για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις ανησυχίες που γεννήθηκαν από τη προσφυγική κρίση.

Για την ομιλία του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη διάθεσή του κεντρικό βήμα, που Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προορίζεται για τους αρχηγούς κρατών και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Οι κινήσεις του, η στάση του θα γίνουν αντικείμενο στενής παρακολούθησης, πολύ περισσότερο που η κατάσταση της υγείας του σχολιάζεται συχνά από τον ευρωπαϊκό Τύπο, παρά την κατηγορηματική του δήλωση τον Ιούνιο : «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος».

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η ικανότητα του 61χρονου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παίξει με τις γλώσσες ή να απομακρυνθεί απλό το κείμενο θα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες.

Θα παρουσιάσει μία «θετική ατζέντα για τους 12 προσεχείς μήνες», «συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει τα σχέδια των Βρυξελλών για την ασφάλεια και την άμυνα, ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα.

Ομως, η ψηφιακή οικονομία θα είναι επίσης ένα από τα κεντρικά θέματα της ομιλίας του, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα δύο σημαντικά μεταρρυθμιστικά σχέδια, το ένα για τις τηλεπικοινωνίες και το άλλο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Δεύτερο δυνατό σημείο: η επέκταση πέραν του 2018 του προγράμματος επενδύσεων που φέρει το όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ξεκίνησε το 2014 για να ενισχύσει την ανάπτυξη, με έναν στόχο πολύ μεγαλύτερο από τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Θα απευθύνεται , σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στη νεολαία, το μεγάλο θύμα της ανεργίας στην Ενωση.

Θα παρουσιασθεί επίσης ένα νέο πρόγραμμα συμπληρωματικό στο «σχέδιο Γιούνκερ», που θα κατευθύνεται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Αφρικής, με στόχο την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στη ρίζα της.

Οι ευρωβουλευτές αναμένουν να ακούσουν επίσης από τον πρόεδρο της Επιτροπής κάτι για τη φοροδιαφυγή, έπειτα από την απόφαση της Κομισιόν για την Apple.

«Είδαμε το καλύτερο πρόσωπο της Επιτροπής», δήλωσε ο Φιλίπ Λαμπέρ, συμπροδρεύων της ομάδας των Πρασίνων. «Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες…η Ευρώπη που μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους», δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα.

Απέναντι στα μηνύματα ενότητας που θέλει να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαίρεση ανάμεσα στα κράτη μέλη αποτελεί ωστόσο πραγματικότητα. Πρόσφατες εκδηλώσεις αυτής της διαίρεσης, η χθεσινή πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν για τον αποκλεισμό της Ουγγαρίας από την Ενωση για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και η κοινή στάση των χωρών της ομάδας του Visegrad που προωθούν μία μεταρρύθμιση της Ενωσης που θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών θεσμών εις βάρος του φεντεραλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo