Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Σεπ 14th, 2016

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών

fsdfsdΣυνεχίζονται και σήμερα  οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών,με τους αρμόδιους υπουργούς να συνεχίζουν τις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών,προκειμένου να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την λήψη των 2,8 δισ. ευρώ  και να αρχίσει επισήμως η δεύτερη αξιολόγηση.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών περιλαμβάνει τη συνάντηση των  Ε.Τσακαλώτου-Γ.Σταθάκη σε συνέχεια της χθεσινής επαφής.Εν συνεχεία  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στις 10:00 το πρωί,αναμένεται να παρουσιάσει στο κουαρτέτο το σχέδιο υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί το 2017 σε όλη τη χώρα.

Τη σκυτάλη θα πάρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης , για μια επισκόπηση των δημοσίων δαπανών,όπως και επεξεργασία τους ζητήματος της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών θα έχει και ο υπουργός Εργασίας,Γ.Κατρούγκαλος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη και αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας. «Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. «Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα τρία προαπαιτούμενα είναι τα εξής:

«- Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ’ έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.

– Η δεύτερη ρύθμιση αφορά την υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης, όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά, κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες». «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.

– «Το τρίτο αφορά την ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους. Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

Τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία χτες εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo