Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πληγείσες περιοχές-Τραγικός απολογισμός 4 νεκροί,1 αγνοούμενη και καταστροφές

4543534H φονική κακοκαιρία άφησε τους κατοίκους των περιοχών που χτύπησε, να μετρούν τις πληγές τους.Χάθηκαν τέσσερις ανθρώπινες ζωές, κόσμος είδε  τις περιουσίες του να χάνονται, ενώ βασικές υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με  με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.Παράλληλα,φαίνεται ότι υπάρχει και  μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και η ανατολική Θεσσαλονίκη που πλήγηκαν πιο σφοδρά από το κύμα κακοκαιρίας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότιέχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συμμετείχε σε σύσκεψη για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων μαζί με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Ο κ. Τόσκας δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως άκουσε τα προβλήματα των πληγέντων και όπως ανέφερε στο Πρακτορείο οι κάτοικοι ήταν δυσαρεστημένοι με τον δήμαρχο της πόλης ο οποίος απέφυγε να εμφανισθεί και να παραστεί στις επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου με τους πληγέντες.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.

Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, που βρίσκεται από νωρίς σήμερα στην Καλαμάτα, κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.

Επιπλέον, στη σύσκεψη εξετάστηκαν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ώρες με την κακοκαιρία στην περιοχή της Λακωνίας και όπως δήλωσε η κ. Νικολάκου, υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του περιφερειάρχη και του υπουργού Υποδομών και θα ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη και χρόνιων προβλημάτων της περιοχής του Ευρώτα.

Ο απολογισμός  στην Καλαμάτα

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την χθεσινοβραδινή κακοκαιρία στην πόλη της Καλαμάτας και στο σύνολο του δήμου, σύμφωνα με την πρώτα στοιχεία. Με τον δήμαρχο Καλαμάτας επικοινώνησαν τηλεφωνικά και ενημερώθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υπουργοί της κυβέρνησης.

Ειδικότερα τώρα, στην πόλη της Καλαμάτας δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν ιδίως στην Μπουλούκου, στην Αθηνών και τις παρόδους της και στο Φραγκοπήγαδο, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, κατά κύριο λόγο, και προκλήθηκαν ζημιές σε οικοσκευές, εμπορεύματα και δρόμους. Οι περισσότερες σημειώθηκαν, στην ανατολική πόλη, σε Καλλιπατείρας, παλιά εθνική οδό προς Σπάρτη, Μαυρομιχάλη, όπως και στο Ανατολικό Κέντρο.

Στη βόρεια και τη δυτική πλευρά της πόλης, στις οδούς Λαιΐκων, Αρτέμιδος, Μπουλούκου, Αθηνών και παρόδους, στην Νέα Είσοδο, την Πλαστήρα, Γουλιμίδες και Ακοβίτικα και στην νότια πόλη, στις οδούς Κρήτης και τη Ναυαρίνου.

Επίσης, λόγω της θαλασσοταραχής υπήρξαν σοβαρές καταστροφές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.

Ακόμη, εγκλωβίσθηκαν σπουδαστές στη Σπουδαστική Εστία του ΤΕΙ, στο Ανατολικό Κέντρο, χωρίς να κινδυνεύσουν και η Πυροσβεστική προέβη σε απάντληση υδάτων από τον αύλειο χώρο του κτηρίου.

Επίσης έκλεισε το αεροδρόμιο και 7.000 ελεύσεις επιβατών ακυρώθηκαν, αφού όλες οι πτήσεις από και προς την Καλαμάτα δεν έγιναν.

Πλημμύρισαν πέντε σχολεία, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το Δημοτικό κτήριο στην οδό Θουκυδίδου, το κτήριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις», το κλειστό γυμναστήριο Τέντα, ενώ πλημμύρισε και το νοσοκομείο Καλαμάτας.

Στα περισσότερα χωριά του δήμου Καλαμάτας πλημμύρισαν σπίτια, καταστράφηκαν οικοσκευές και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του, εν όψει ελαιοσυγκομιδής.

Στη Θουρία, αποκόπηκε ο δρόμος Θουρίας – Πολιανής και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα συγκοινωνίας στην ‘Ανθεια και την Αιθαία, ενώ υπήρξε σοβαρό αντίστοιχο πρόβλημα στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Καλαμάτας.

Για “βιβλική καταστροφή” στον Δήμο Θερμαϊκού κάνει λόγο ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, καθώς από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα και ξεριζώθηκαν δέντρα σε Αγία Τριάδα, Επανομή και Μηχανιώνα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα