Ποτάμι:Απαράδεκτο να καλύπτει και να αναπαράγει η ΕΡΤ νεοναζιστικές εκδηλώσεις μίσους

423432Οι κύριοι Ιάσων Φωτήλας, Γρηγόρης Ψαριανός και Αχμέτ Ιλχάν, βάλουν εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» να καλύπτει και να αναπαράγει τηλεοπτικά «νεοναζιστικές εκδηλώσεις μίσους»ενός πολιτικού κόμματος που όπως καταγγέλλουν επιχείρησε να καπηλευτεί την ιστορική μνήμη.

«Η ΕΡΤ, που είναι δημόσιος φορέας, χρηματοδοτούμενος κυρίως από τους Έλληνες φορολογούμενους, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, είναι απαράδεκτο να μεταδίδει νεοναζιστικού τύπου και κακόγουστες αισθητικής εκδηλώσεις που προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πολυφωνίας δεν μπορεί να ισχύει για τους εχθρούς της δημοκρατίας που πραγματοποιούν εκδηλώσεις για να καλλιεργούν το μίσος για τους Έλληνες αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας», υπογραμμίζουν οι τρεις βουλευτές στην ερώτησή τους.

Οι βουλευτές από το Ποτάμι ερωτούν κατά πόσο το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν ενήμερο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης «νεοναζιστικού τύπου εκδήλωσης», ζητούν επίσης να τους γνωστοποιηθεί το σκεπτικό και το πλαίσιο κάτω από το οποίο η ΕΡΤ αποφάσισε την κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης καθώς και εάν είναι στους μελλοντικούς στόχους της να συνεχίσει να προβάλει ανάλογου τύπου εκδηλώσεις που όπως σημειώνουν «καπηλεύονται ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς
α)Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
β) Επικρατείας

Θέμα: Η ΕΡΤ καλύπτει τηλεοπτικά εκδηλώσεις μίσους νεοναζιστών;

Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου το πολιτικό κόμμα Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε εκδήλωση στην ιστορική τοποθεσία των Θερμοπυλών για να «τιμήσει» – δήθεν – τους εκεί πεσόντες Σπαρτιάτες και Θεσπιείς το 480 π. Χ.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η εν λόγω νεοναζιστικού τύπου οργάνωση καπηλεύτηκε εκ νέου την ιστορική μνήμη, διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, διοργανώνοντας εκδηλώσεις που αντιγράφουν σε περιεχόμενο και αισθητική ανάλογες νεοναζιστικών κομμάτων.

Δημιουργεί όμως εύλογη απορία α) η χρήση του ιστορικού μνημείου, άσχετου με την Χρυσή Αυγή και τους σκοπούς της, για την πραγματοποίηση της εν θέματι εκδήλωσης της, καθώς και β) η αναπαραγωγή της από την δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ την επόμενη μέρα.

Επειδή η ΕΡΤ, που είναι δημόσιος φορέας, χρηματοδοτούμενος κυρίως από τους Έλληνες φορολογούμενους, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, είναι απαράδεκτο να μεταδίδει νεοναζιστικού τύπου και κακόγουστες αισθητικής εκδηλώσεις που προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών.

Και επειδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της πολυφωνίας δεν μπορεί να ισχύει για τους εχθρούς της δημοκρατίας που πραγματοποιούν εκδηλώσεις για να καλλιεργούν το μίσος για τους Έλληνες αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ήταν ενήμερο το Υπουργείο Εσωτερικών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης νεοναζιστικού τύπου εκδήλωσης από τη Χρυσή Αυγή, μέλη μάλιστα της οποίας είναι υπόδικοι;

2. Με ποιο σκεπτικό και κάτω από ποιο πλαίσιο η ΕΡΤ αποφάσισε την κάλυψη και προβολή της εν λόγω εκδήλωσης της νεοναζιστικής οργάνωσης;

3. Ποιος πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για την προβολή: η διοίκηση της ΕΡΤ ή μετά από εντολή της κυβέρνησης;

4. Είναι μέσα στους μελλοντικούς στόχους της δημόσιας τηλεόρασης να συνεχίσει να προβάλει ανάλογου τύπου εκδηλώσεις που καπηλεύονται ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας
Γρηγόρης Ψαριανός- Β’ Αθήνας
Ιλχάν Αχμέτ – Ροδόπης

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα