«Φονική» κακοκαιρία πλήττει τη χώρα

89887Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται από χθες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε αρκετές περιοχές της χώρας.Σύμφωνα με πληροφορίεςτοπικών Μέσων στη Μεσσηνία είχαν ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Μια άτυχη γυναίκα ήταν 63 χρονών και ζούσε σε ένα ημιυπόγειο στο χωριό Πήδημα. Το διαμέρισμα της πλημμύρησε και καθώς είχε κινητικά προβλήματα, δεν μπόρεσε να μετακινηθεί με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Στην περιοχή της Θουρίας ο ποταμός Ξερίλας υπερχείλισε και παρέσυρε έναν άντρα.

Αυτή τη στιγμή 8 χωριά είναι αποκλεισμένα, ενώ αποκλεισμένα βρίσκονται και 80 παιδιά στην εστιά του ΤΕΙ της πολής. Ο κάμπος έχει πλημμυρίσει και δεκάδες ζώα έχουν πνιγεί.

Ακόμα τεράστιες είναι οι ζημίες στην οδό Μπουλούκου στο κέντρο της πόλης και γενικότερα στους κάθετους δρόμους του Περιμετρικού της πόλης, ενώ δεν υπάρχει ρεύμα σε πολλές περιοχές.

Από την ισχυρή νεροποντή που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στην ευρύτερη περιοχή των Μολάων στην ανατολική Λακωνία, ανέβηκε η στάθμη των νερών, στην εθνική οδό Σπάρτης – Μονεμβασιάς και τα προβλήματα εστιάζονται από την περιοχή της Γκαγκανιάς έως το χωριό της Συκιάς. Μαζί με τα νερά το οδόστρωμα γέμισε με λάσπες, χώματα και σε αρκετά σημεία ο δρόμος έγινε αδιάβατος.

Χθες, στην Ηλεία, την Κυλλήνη και τη Θεσπρωτία, δρόμοι έγιναν ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Πύργου και τα γειτονικά χωριά, όπου λόγω της έντονης βροχόπτωσης, αλλά και της υπερχείλισης χειμάρρων, καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

Το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε στη Ζάκυνθο και στο Κατάκολο, όπου ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τις περιοχές.

Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.

Η κακοκαιρία που έπληξε τον Βόλο, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν τη  «λίμνη» τα αυτοκίνητα. Χωρίς τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου. Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Επί ποδός όλη τη νύχτα ήταν -και παραμένει- η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, έχοντας δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια -υπόγεια και ισόγεια- κυρίως στον Δήμο Θερμαϊκού.

Σε περισσότερες από είκοσι περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους, προκειμένου να απομακρυνθούν από ισόγεια σπίτια, ενώ φερτά υλικά, πέτρες και χώματα, συνθέτουν το σκηνικό σε πολλούς δρόμους που δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού.

Αυτή την ώρα κλειστός είναι ο επαρχιακός δρόμος Επανομής- Ν. Μηχανιώνας, στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου με Βάρναλη και γίνεται άντληση των συσσωρευμένων υδάτων προκειμένου να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Σήμερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν, εκτός από τα ηπειρωτικά, και στην υπόλοιπη χώρα, ενώ σταδιακή εξασθένηση θα σημειωθεί από την Παρασκευή.

Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ισχυρά τις πρωινές ώρες σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς, την Ήπειρο και αργότερα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανότατα θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία.

Στη νησιωτική χώρα, αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στο Δυτικό Αιγαίο με βροχές στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα καθώς στην βόρεια Ελλάδα, θα κυμανθεί από 12 έως και 28 βαθμούς, στην κεντρική και νότια Ελλάδα από 20 έως και 30 βαθμούς, στην Δυτική Ελλάδα έως και 30 βαθμούς, και στα νησιά έως και 31 βαθμούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα