Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Σεπ 7th, 2016

Σε ΔΕΘ και διαπραγματεύσεις εστιάζει η κυβέρνηση

4535Το Μαξίμου ανεβάζει ταχύτητα  ενόψει της ΔΕΘ αλλά και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η Κυβέρνηση πλέον εστιάζει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις,προσπαθώντας να δημιουργήσει το απαραίτητο πολιτικό υπόστρωμα,ενώ παράλληλα, όπως αναφέρει, σχεδιάζει τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη,τα οποία και σκοπεύει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

Συνομιλία Τσίπρα-Τουσκ

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια αναζήτηση ταυτότητας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο-ειδικά μετά το βρετανικό δημοψήφισμα-κι αυτό είναι κάτι που σημείωσε ο Αλεξης Τσίπρας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τούσκ. Ειδικότερα ο έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνομιλία που είχε μαζί του, τόνισε την ανάγκη να μην εγκλωβιστεί η Ευρώπη στη λογική της αδράνειας, ειδικά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος που καταδεικνύει την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στην Ευρώπη.

 Αντιθέτως, υπογράμμισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και τις ανάγκες των πολιτών της δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαία η ενίσχυση του πακέτου Γιούνκερ και η μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, με θετικές εξαιρέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για την κοινωνική συνοχή και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο με σκοπό τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών των τελευταίων δύο ετών, καθώς και ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου της ΕΕ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή με διπλωματικές πρωτοβουλίες και ενίσχυση της συνεργασίας των αρμόδιων αρχών.

Μαραθώνια κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου

Πέντε κρίσιμα ζητήματα εξετάστηκαν στη μαραθώνια σύσκεψη που έγινε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Στο επίκεντρο της διευρυμένης κυβερνητικής σύσκεψης βρέθηκε η προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι συσκέψεις αυτές και ενημερωτικές συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες αλλά το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να προβεί σε ανακοινώσεις πριν από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας και την πραγματική ανάπτυξη με δύο σταθμούς: τηνέξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την πορεία της υλοποίησης των προαπαιτουμένων για την εκταμίευσης της υποδόσης που τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Το βάρος σημειώνουν ότι μεταφέρεται στην δεύτερη αξιολόγηση η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά και θα συμπεριλαμβάνει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Θέμα συζήτησης ήταν και η επικείμενη ευρωμεσογειακή διάσκεψη στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλο βάρος για την ενίσχυση της συνεργασίας, με στόχο να εισέλθει η μεσογειακή οπτική στην ευρωπαϊκή ατζέντα για ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα. Η κυβέρνηση επιδιώκει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη να αποτελέσει το πρώτο βήμαδραστικότερης παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική, για την ανατροπή των ανισοτήτων μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής σύγκλισης και συνοχής αλλά και να υπάρξει συνεργασία στην προσφυγική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και τα θέματα της Παιδείας ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να θέτει ψηλά τον πήχη για να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία.

Τέλος υπήρξε και ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκος Παππά για τις συναντήσεις που είχε με τους προσωρινούς υπερθεματιστές.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo