Κομισιόν:Στα 4,92 δισ. ευρώ το ποσό που έχασε η Ελλάδα από ανείσπρακτο ΦΠΑ κατά το 2014

8980Στα 4,92 δις ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχασε η Ελλάδα από ανείσπρακτο ΦΠΑ κατά το 2014, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη. Το 2013 μάλιστα, η απώλεια ήταν ακόμη μεγαλύτερη και άγγιξε τα 6,34 δις ευρώ.

Η μελέτη της Κομισιόν υποστηρίζει ότι το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει εισπράξει περίπου 17,6 δις ευρώ κατά το 2014 από τον ΦΠΑ, ενώ εκείνο εισέπραξε συνολικά 12,7 δις, γεγονός που καταδεικνύει μια απώλεια της τάξης του 28%

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν εκτιμά ότι χάθηκαν σχεδόν 160 δις ευρώ εξ’ αιτίας της αδυναμίας των κρατών – μελών να εισπράξουν τον ΦΠΑ.

«Τα κράτη-μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους», τόνισε σε δήλωσή του για το ζήτημα ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην Ε.Ε. που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη-μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα», καταλήγει ο Επίτροπος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα