Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Σεπ 5th, 2016

Προς αναβάθμιση η Επιτροπή Ανταγωνισμού λέει ο Γ.Σταθάκης

466464Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ECR Hellas (Efficient Consumer Response – Αποτελεσματική Ανταπόκριση στον Καταναλωτή) είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης.

«Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί προκαταβολικά προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις». Σε αυτή τη στόχευση που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργόςΓιώργος Σταθάκης.

Οι εκπρόσωποι του συνδέσμου επεσήμαναν την ανάγκη απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών, τυποποίησης των ελέγχων, αλλά και περαιτέρω αποσαφήνισης των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν την αγορά, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της και να παταχθεί η παραβατικότητα, με γνώμονα πάντα το σεβασμό στις ανάγκες του καταναλωτή. Τόνισαν ότι θα ήταν σημαντικό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να είχε και συμβουλευτικό χαρακτήρα και δυνατότητα γνωμοδότησης προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις, πριν τον προγραμματισμό μίας συνεργατικής ενέργειας π.χ. σε θέματα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics. Αναφορά έγινε και στην αναγκαιότητα της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, η οποία θα συμβάλει εξίσου στην απλοποίηση των διαδικασιών και συναλλαγών. Όσον αφορά τα ζητήματα φορολογίας, οι εκπρόσωποι του ECR Hellas ζήτησαν την αναθεώρηση κάποιων επιπρόσθετων φόρων σε καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Σταθάκης και Παπαδεράκης αναφέρθηκαν εκτενώς στις ενέργειες της κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, κατ’ αρχάς με την κατάθεση σε διαβούλευση του σχεδίου νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και, στη συνέχεια, με το επερχόμενο σχέδιο νόμου για τις διαδικασίες ελέγχου, με το οποίο θα καθορίζονται κατηγορίες προειδοποιήσεων ανάλογα με την παράβαση, καθώς και τα ανάλογα πρόστιμα.

Όσον αφορά τα θέματα ανταγωνισμού, ο υπουργός σημείωσε ότι, στην παρούσα φάση, βρίσκονται στο επίκεντρο και ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις και τις συμβάσεις παραχώρησης. Υπογράμμισε ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί προκαταβολικά προς τους συνδέσμους και τις επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ο σύνδεσμος, στον οποίο εκπροσωπούνται οι περισσότερες εταιρείες του λιανεμπορίου και των προμηθευτών, εργάζεται για τη μελέτη και την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στη διαδικασία της αλυσίδας ζήτησης και τροφοδοσίας, όπως συμβαίνει με ανάλογους φορείς σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η επίδραση του κλάδου στην εθνική οικονομία εκτιμάται στο 7% του ΑΕΠ και συνολικά στο 14% της απασχόλησης της χώρας.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo