Συνεχίζεται η διαδικασία δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών-Σκληρή πολιτική διαμάχη

6554

Συνεχίζεται η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην Καλλιθέα.

Πέραν από τις διαδικτυακές φήμες πως έχει «κλείσει» και η πρώτη και η δεύτερη άδεια,φαίνεται ότι κάτι τέτοιο πράγματι συμβαίνει, καθώς-μετά την  πρώτη διανυκτέρευση των οκτώ υποψηφίων στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και τη συμπλήρωση του πρώτου 24ωρου-βάσει τις χρονομετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης για το χρόνο δημοπράτησης κάθε άδειας, εκτιμάται ότι έως αργά το βράδυ πρέπει να είχαν δημοπρατηθεί  οι δυο πρώτες.

Τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν με μια συνολική κυβερνητική ανακοίνωση όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αρθούν οι αυστηρές ρήτρες εμπιστευτικότητας που έχουν τεθεί.Και ενώ το αποτέλεσμα της μεγάλης αναμέτρησης αναμένεται να το μάθουμε αργότερα σήμερα, η οριστική κατακύρωση των τεσσάρων αδειών στους νικητές της δημοπρασίας θα γίνει μετά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Πολιτική διαμάχη

Σε πολιτικό επίπεδο η κόντρα συνεχίζεται.Η Κυβέρνηση κάλεσε τη Ν.Δ. να δηλώσει ξεκάθαρα αν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ή θα επαναφέρει το καθεστώς αυθαιρεσίας και διαπλοκής επιστρέφοντας τα χρήματα που αποδίδουν στο Δημόσιο οι πλειοδότες.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρεται: «Η προθυμία με την οποία η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί το σύστημα της διαπλοκής είναι προκλητική. Για μια ακόμα φορά, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ περί “μη νομιμοποίησης” της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών, εκφράζουν την αγωνία της ΝΔ για τη διαιώνιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας εντός του οποίου λειτουργούν επί 27 χρόνια τα ιδιωτικά κανάλια στη χώρα. Σε περίπτωση που ο κ. Κουμουτσάκος δεν το έχει αντιληφθεί, ο διαγωνισμός ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί. Όμως, η αυθαιρεσία και η ασυδοσία, τα θαλασσοδάνεια και το πάρτι της διαπλοκής, τελείωσαν.  Καιρός να το αντιληφθεί αυτό η ΝΔ, να αλλάξει θέση και να αναγνωρίσει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να επηρεάσει το ύψος των προσφορών για τις τηλεοπτικές άδειες και πως με την στάση της υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων τη διαπλοκή. «Το τζάμπα πέθανε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν φτάνει που επί 27 χρόνια δεν ζήτησαν ούτε ευρώ για τη χρήση των δημοσίων συχνοτήτων, έχουν τώρα το θράσος, την ώρα που η δημοπράτηση των αδειών βρίσκεται επιτέλους σε εξέλιξη, να υπόσχονται άνοιγμα των συχνοτήτων, επιδιώκοντας έτσι να επηρεάσουν το ύψος των προσφορών» τόνισε ο Όλγα Γεροβασίλη.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα επαναφέρει τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο. «Η αρμοδιότητα για τις άδειες θα επανέλθει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και οι άδειες θα είναι φυσικά περισσότερες από τέσσερις, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού φάσματος».

Ο κ.Κουμουτσάκος επιτέθηκε και στην κυβερνητική εκπρόσωπο: «Η κ. Γεροβασίλη, για λογαριασμό της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Παππά, ομολόγησε, ότι σε 90 ημέρες θα ρίξει “μαύρο” σε όσους σταθμούς δεν πάρουν άδεια. Παραδέχθηκε, επομένως, ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα Μ.Μ.Ε. και στην κοινωνία. Ομολογεί ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος είναι στην κυριολεξία στον αέρα, είναι ο ορισμός της διαπλοκής, γιατί στηρίζεται στη λογική της πλειοδοσίας».

Καταλήγοντας ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Όσο για το “τζάμπα πέθανε”, σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει το Μαξίμου και ειδικά ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεροβασίλη από την εποχή που προέτρεπαν τους Έλληνες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, που εδώ και μερικούς μήνες… κατήργησαν».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα